Gjumi: Këshilla për një gjumë të mirë

Të gjithë i dinë përfitimet e një gjumi të mirë gjatë natës. Por për disa, të fjeturit nuk është gjë e thjeshtë. Me rritjen e moshës, zakonet tona të të fjeturit ndryshojnë. Pjesa më e madhe e njerëzve (por jo të gjithë) zbulojnë se ato ngrihen më herët sesa kur ato ishin të rinj dhe lodhen më shpejt në darkë. Kjo çon në shqetësime të panevojshme, që mund të rezultojnë në kërkimin e ndihmës për të fjetur, zakonisht në formën e konsumimit të tabletave të gjumit.

Fatkeqësisht, përdorimi i tabletave të gjumit në një bazë afatgjatë sjell probleme, siç është varësia, rritja e rrezikut të rënieve, konfuzion dhe vështirësi në dhënien e makinës.

Kërkuesit kanë treguar se marrja e tabletave të gjumit për më shumë se 10 netë rresht, mund të përkeqësojë vështirësitë e gjumit.

Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë në përmirësimin e zakonit të gjumit.

  • Ngrihuni në të njëjtën orë çdo mëngjes, duke përfshirë fundjavat, edhe nëse keni bërë një gjumë të çrregullt gjatë natës;
  • Shmangni dremitjet gjatë ditës;
  • Gjeni një rutinë qetësuese, pranë kohës së gjumit, si p.sh. bërja e një dushi të ngrohtë;
  • Shkoni në krevat nëse jeni të lodhur;
  • Në krevat, mos lexoni ose shihni TV;
  • Nëse jeni akoma zgjuar pas 20 minutave që jeni përpjekur për të fjetur, zgjohuni dhe bëni diçka në dhomën tjetër;
  • Shmangni ushtrimet ose ushqimet e rënda, përpara se të shkoni për të fjetur;
  • Mos pini duhan ose alkool ose pije me kafeinë (çaj, kafe, kakao, koka-kola) vonë në darkë;
  • Jini aktiv gjatë ditës. Ushtrimet e rregullta përmirësojnë gjumin.

Nëse jeni nën zakonin e marrjes së tabletave të gjumit në një bazë të rregullt, pyesni doktorin rreth metodave të të ndihmuarit për t’i ndaluar. Mund të jetë e nevojshme ndalimi i marrjes së tyre gradualisht, duke patur nevojë për disa javë në mënyrë që t’i ndaloni plotësisht.