Hepatiti B tashmë është i njohur si sëmundja më e zakonshme në botë që mund të parandalohet nga vaksinim-i. Hepatiti B është një sëmundje serioze, që shkakton shumë vdekje nga dështimi kronik i mëlçisë dhe kancer-i mëlçisë.

Kush duhet të vaksinohet?

Ekziston një debat i madh se kush duhet ta bëjë vaksinë-n e hepatitit B. Virusi që shkakton sëmundjen është marrë nëpërmjet kontaktit me lëngjet e trupit me një person të infektuar. Kjo do të thotë se disa njerëz, p.sh. punonjësit e spitalit dhe ato që punojnë në qendrat e transfuzion-it të gjaku-t, janë në një rrezik të lartë. Njerëzit që i injektojnë vetes drogë dhe kanë shumë partnerë janë më shumë të prekur nga hepatiti B. Vaksinimi është shumë i rekomandueshëm.

Rekomandimet

Shumë ekspert-ë rekomandojnë vaksinimin e gjerë për të gjithë komunitetin, duke filluar me bebet e sapolindura (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes). Adoleshentët dhe të rriturit, ndoshta për shkak të jetës së tyre, janë menduar që të jenë një grup që kanë një nevojë të domosdoshme ndaj vaksinës së hepatitit B.

Nëse jeni të shqetësuar në lidhje me rreziqet e hepatitit B për veten dhe fëmijën, flisni me mjekun.