Hepatiti C

Në vitet e fundit, miliona njerëz kanë zbuluar se janë infektuar me një virus që shkakton hepatitin C. Kjo sëmundje, që është një inflamacion i mëlçisë, mund të shkaktojë temperaturë dhe përzierje. Disa njerëz të prekur zhvillojnë verdhëzën: një njollë të verdhë të lëkurës dhe të bardhë të syve. Por, për shumë njerëz, hepatiti C është një infeksion i “heshtur” me asnjë shfaqje të dukshme të sëmundjes. Ajo mund të jetë zbuluar rastësisht kur testet rutinore të gjakut tregojnë praninë e antitrup-ave ndaj virusit.

Si është shpërndarë ai?

Nuk është gjithmonë e mundur për të kuptuar sesi është marrë hepatiti C. Virusi zakonisht shpërndahet kur gjaku nga një person i infektuar futet në gjakun e një personi tjetër. Përpara se virusi të ishte zbuluar, shumë njerëz infektoheshin nëpërmjet transfuzion-it të gjakut. Kjo nuk ndodh më, pasi gjaku i dhuruar tashmë testohet për virus. Në ditët e sotme pjesa më e madhe e rasteve lidhet me shpërndarjen e gjilpërave të njëri-tjetrit tek përdoruesit e drogave. Një shkak tjetër është përdorimi i pajisjeve të pa-steril-izuara gjatë bërjes së tatuazheve ose pircing. Është e mundur, por jo e zakonshme, për sëmundjen që të shpërndahet nëpërmjet furçës së njëjtë të dhëmbëve të një personi të infektuar. Gjithashtu, ka shumë pak mundësi që hepatiti C të transmetohet nëpërmjet marrëdhënies seksuale, është mirë që të përdoren prezervativë nëse ndonjëri nga partnerët e mbart këtë virus.

Cilat janë pasojat e infeksionit?

Për disa njerëz, nuk ka pasoja afatgjatë të infeksionit të hepatitit C. Por rreth gjysma e personave të prekur mund të zhvillojnë një sëmundje kronike të dëmtimit të mëlçisë dhe që shpesh mund të çojë në kancer-in e mëlçisë.

Si është trajtuar?

Pages: 1 2