Herpesi

Herpes është një skuqje e dhimbshme e lëkurës që ndodh më shpesh në njërën anë të fytyrës. Zakonisht merr disa javë për t’u shëruar.

Çfarë e shkakton herpesin?

Herpesi shkaktohet nga virusi që shkakton linë e dhenve. Pasi dikush është shëruar nga lija e dhenve, virusi i lisë së dhenve ende mbetet në trupin e tyre, në një gjendje inaktiv-e në organ-et qelizë të nervave që transmetojnë ndjesi në lëkurë. Vite ose dekada më vonë, në rreth 10-20% të njerëzve të cilët kanë patur linë e dhenve, virusi joaktiv do të bëhet përsëri aktiv. Kur riaktivizohet, virusi shumohet dhe përhapet përgjatë nervit që ajo ka zënë, duke shkaktuar dhimbje dhe skuqje.

Si e merrni herpesin?

Ju mund ta merrni herpesin vetëm nëse ju keni patur në të shkuarën linë e dhenve. Ju nuk mund ta merrni herpesin nga dikush që ka herpes.

Jini të vetëdijshëm se në qoftë se ju kurrë nuk e keni patur linë e dhenve, ju mund ta merrni atë duke qenë në kontakt me dikë që ka aktualisht edhe linë e dhenve edhe herpesin.

Pasi e keni patur njëherë linë e dhenve, është shumë e rrallë që ju ta merrni atë përsëri edhe pse është e mundur që ju të zhvilloni herpes në një kohë të caktuar në të ardhmen.

Se cilët janë shkaktarët që ndikojnë tek virusi i lisë së dhenve që të jetë aktiv dhe që shkakton herpesin akoma nuk është e kuptueshme. Megjithatë, është menduar se disa faktorë ndikojnë në rënien e sistemit imunitar (edhe pse vetëm përkohësisht, ashtu sikundër mund të ndodhë me një të ftohur) dhe është i nevojshëm lejimi i aktivizimit të virusit.

Pages: 1 2 3 4