injeksion

Kortikosteroidet (që njihen edhe si steroidë) jane ilaçe që mund të përdoren në trajtimin e inflamacion-it. Kur kortikosteriodet injektohen në ose përreth zonës që dhemb, siç janë nyjet dhe muskujt, ato mund të reduktojnë inflamacion-in në atë zonë, lehtësimin e dhimbjes dhe përmirësimin e funksionit dhe lëvizjeve. Në varësi të kushteve që është bërë trajtimi, injeksionet me steroide mund të sjellin lehtësim të dhimbjes nga disa javë deri në disa muaj.

Hormonet natyrale kortikosteroide prodhohen nga trupi i njeriut – kryesisht nga gjëndrat adrenale, që janë sipër veshkave. Kortikosteroidet nuk duhet të ngatërrohen me hormonet steroide të meshkujve dhe femrave, që ndonjëherë keqpërdoren nga atletët dhe bodybuilder-ët.

Në cilat kushte përdoret trajtimi me kortikosteroide?

Injeksion-et kortikosteriode mund të përdoren për trajtimin e shumë gjendjeve, përshirë edhe sa më poshtë.

Artritet

Injeksionet steroide mund të trajtojnë në mënyrë efektive inflamacionin e nyjeve që nga njerëzit shihen si artrit reumatoid. Ato mund të përdoren në lehtësimin e dhimbjeve të osteoartrit-eve (forma më e zakonshme e artrit-eve) dhe cermës.

Tendinitet

Tendinat (tendinë) janë banda indesh që lidhin muskujt me kockat. Stresi dhe forca e përsëritur tek tendinat mund të shkaktojë kalimin në inflamacion, që njihen si tendinit-e. Plagosjet nga rrathë e pranga dhe dëmtimet e bërrylave nga tenisi janë 2 nga shembujt më të zakonshëm të tendiniteve, kondicione që mund të trajtohen me injeksione kortikosteriode.

Bursitet

Bursit-et janë vende të vogla si jastëkë të mbushura me lëng fluid që lejojnë tendinat dhe muskujt të lëvizin lirisht përreth kockave. Dhimbja e shoqëruar me inflamacionin e bursiteve, një kondicion që zakonisht prek shpatullat, bërrylat, ijet dhe gjunjët, mund të trajtohet me injeksione steroide.

Zonat me dhimbje

Pages: 1 2 3