Njerëzit e shqetësuar rreth intolereancës së laktozës i drejtohen rrezikut të shëndetit për kockat e dobëta nëse në mënyrë të panevojshme shmangin të gjitha ushqimet e qumështit nga dieta e tyre, paralajmëruan ekspert-ët.

Një Institut Shëndetësor Kombëtar i ri në SHBA (ISHK) në një draft deklaratë konsensuale këshilloi që individët me keqpërdorimin ndaj laktozës mund të përdorin rreth 12 gram laktozë (e barazvlefshme me një gotë qumësht) me efekt të vogël.

“Edhe në personat me intolerancë ndaj laktozës, sasitë e vogla të qumështit, kosit, djathërave të fortë, dhe ushqimeve të reduktuara të laktozës mund të kenë qasje efektive”, tha ai.

Dokumenti u hartua pasi ekspertët shprehën shqetësimin se njerëzit ishin të vetëdiagnostikuar me intolerancën ndaj laktozës, duke keqkuptuar dallimin ndërmjet keqtrajtimit të laktozës dhe intolerancës, dhe eliminimin e ushqyesve të pasur nga dieta e tyre ushqimore.

Kjo kishte lidhje veçanërisht me fëmijët e prindërve me intolerancë ndaj laktozës që thjesht larguan qumështin nga dieta e pasardhësve të tyre pa kërkuar këshilla mjekësore.

Prevalenca (prevalencë) e vërtetë e intolerancës ndaj laktozës ishte e panjohur, por ka qenë shqetësimi se shmangia e qumështit mund të ndikojë në jetëgjatësinë dhe shëndetin e kockave, paralajmëruan ata.

Mjekja gastrohepatologe Dr. Katie Ellard tha se ishte praktikë e zakonshme që tek individët me intolerancë ndaj laktozës kishte nevojë të mjaftueshme për kalcium dhe për të sugjeruar një plotësues vitaminash.

“Por unë gjithmonë theksoj për njerëzit që ata të përdorin disa produkte të qumështit”, tha ajo. “Ata mund të përdorin djathë të verdhë të fortë, të tilla si çedër, dhe ata mund të provojnë kosin që ka qenë në frigorifer për një javë (ndërsa është ende në përdorim) sepse ajo humbet laktozë kur është e ruajtur”.

Ushqimet për reduktim, përfshijnë qumështin, akulloren dhe djathin e bardhë, por produktet pa laktozë ose produktet e reduktuara të laktozës janë në dispozicion.