Intoleranca ndaj laktozës

Laktoza është një karbohidrat kompleks (sheqer) që është i pranishëm tek qumështi. Gjatë tretje-s, laktoza është e ndarë në dy sheqerna të thjeshtë, glukozë dhe galaktozë. Një enzimë e quajtur laktozë që është në zorrën e vogël është e nevojshme për këtë proces. Disa njerëz nuk kanë sasi të mjaftueshme të laktozës (mangësi laktoze) dhe kanë vështirësi në tretjen e qumështit dhe produkteve të qumështit. Ky problem është i njohur si intoleranca ndaj laktozës.

Simptomat e intolerancës ndaj laktozës

Simptomat kryesore të intolerancës ndaj laktozës janë parehatitë e barkut ose dhimbjet, një ndjenjë fryerjeje dhe diarre si ujë.

Simptomat zakonisht zhvillohen 30 minuta deri në 2 orë pasi janë ngrënë ose pirë produkte që përmbajnë laktozë.

Intoleranca ndaj laktozës është e ndryshme nga alergji-a e qumështit. Një reagim alergjik i vërtetë zakonisht shkakton simptoma të tilla si skuqje të lëkurës, kruarje, ënjtje të buzëve ose vështirësi në frymëmarrje.

Testet për intolerancën ndaj laktozës

Një test laktoze mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse intoleranca ndaj laktozës është e mundshme. Ky test përfshin të pirit e gjysmë gote qumështi dhe të parët nëse simptomat janë zhvilluar. Nëse dyshohet  intoleranca ndaj laktozës, mjeku mund t’ju sugjerojë që të shmangni ushqime që përmbajnë laktozë për disa javë për të parë nëse simptomat tuaja përmirësohen. Nëse simptomat kthehen në momentin kur ju futët laktozë në dietën tuaj, ju keni shumë mundësi të keni intolerancë ndaj laktozës.

Testet e veçanta, duke përfshirë edhe një provë formale të tolerancës ndaj laktozës dhe matjes së përqendrimit të laktozës në zorrën e vogël janë në dispozicion.

Trajtimi

Modifikimi dietik

Modifikimi dietik është trajtimi kryesor për intolerancën ndaj laktozës.

Shumica e njerëzve me intolerancë ndaj laktozës nuk kanë pse të shmangin tërësisht laktozën, ata vetëm duhet të jenë të kujdesshëm dhe të mos e teprojnë.

Pages: 1 2