Kallot

Këmbët mund të përbëjnë një burim të madh shqetësimesh të rënda shëndetësore, duke e bërë të ecurën shumë të vështirë.

Ndërmjet shkaqeve më të zakonshme të këmbëve janë kallo-t. Këto janë zona të ngritura të trashësië së shtresave të sipërfaqes së lëkurës. Kjo është quajtur si shtresa keratinë. Kur kjo trashet gjendja është quajtur hiperkeratozë.

Kallot zakonisht gjenden në vendet që ka presion. Ato zakonisht janë rezultat i këpucëve të këqija, por gjithashtu mund të ndodhin nëse këmbët tuaja kanë një formë anormal-e. Ato zakonisht ndodhen në pjesë të trupit ku ndodh presioni, p.sh. në gishtat e një personi që luan kitarën.

Kallot zakonisht janë të mëdha dhe gjenden në pjesën e prapme të këmbës, por edhe në pjesën e parme ose në bazamentin e gishtit të katërt – vendi ku ndodh presioni.

Trajtimet e kallove

Mënyra më e mirë për trajtimin e kallove është për të hequr pjesën e fortë, keratinën në një bazë të rregullt. Kjo mund të bëhet duke e fërkuar me gur steril dhe të përshtatshëm. Trajtimin më të mirë të kallove e bën mjeku ose podiatristi. Përgatitje të shumta janë të pranishme për të ndihmuar zonën e hiperkeratozës.

Gjithashtu edhe parehatitë e kallove shpesh rregullohen lehtë, problemi rikthehet kur vazhdojnë të vishen këpucët e gabuara. Nëse ndryshimi i këpucëve nuk sjell përmirësim, mund të jetë ndihmuese vizita tek podiatristi.