Sa më shpejt që të evidentohet kancer-i lëkurës, aq më të mira janë shanset e një trajtimi të suksesshëm. Qelizat bazale të tumor-it janë qelizat më pak të rrezikshme dhe më të zakonshme të kancerit të lëkurës, dhe që janë trajtuar me sukses në pothuajse të gjitha rastet. Qelizat skuamoz-e, qelizat e ashtuquajtura para-folikular-e në gjëndra tiroide (SCC) – të cilat nuk janë aq të rrezikshme sa melanoma, por që mund të përhapen në pjesë të tjera të trupit- janë trajtuar gjithashtu me sukses në pothuajse 100% të rasteve. Melanoma mund të jetë fatale, megjithëse më shumë se 90% e njerëzve që kanë melanomë dhe që trajtohen do të jenë ende gjallë edhe pas 5 vjetësh.

Kanceri lëkurës zakonisht nuk shkakton parehati dhe shkakton shqetësime më shumë nga pamja e lëkurës sesa nga dhimbjet e brendshme. Një ekzaminim i lëkurës që në fillim synon që të sjellë përfitime.

Duhet të vëzhgoni për:

  • Cdo njollë të re apo të pazakontë, ose njollë dielli;
  • Një shenjë të pashërueshme apo në formë koreje;
  • Një skuqje e vogël që është e kuqe e zbehtë;
  • Një pikë që duket e ndryshme nga pikat e tjera që mund të ndodhen në trup;
  • Një kruarje të vazhdueshme të qukave;
  • Një skuqje që ka ndryshuar ngjyrë, masë ose formë gjatë disa javëve apo muajve.

Konsultohuni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga këto shenja. Kanceri i lëkurës që zbulohet në faza të hershme është më i lehtë për tu trajtuar.