Kanceri i mëlçisë: Simptomat

Kanceri i mëlçisë është një formë serioze e kancerit. Kanceri ose tumor-i mëlçisë mund të fillojë brenda mëlçisë (që quhet kanceri primar i mëlçisë) ose të shkaktohet nga qelizat e kancerit që mund të vijnë nga pjesë të tjera të trupit dhe të shpërndahen në mëlçi (që quhet kanceri sekondar i mëlçisë). Pjesa më e madhe e kancerave të mëlçisë janë të llojit sekondar.

Simptomat

Simptomat për kancerin primar dhe sekondar të mëlçisë janë shumë të ngjashme. Kanceri i mëlçisë shpesh nuk prodhon simptoma për një periudhë të caktuar gjatë zhvillimit të tij. Megjithatë, kur ato shfaqen mund të përfshijnë:

 • Verdhëza – një zverdhje të lëkurës dhe syve;
 • Ngjyrë e errët e urinës;
 • Ënjtje në bark;
 • Dhimbje barku që mund të ndryshojë në intensitet, veçanërisht dhimbje mbi mëlçi;
 • Prania e një lythi në anën e djathtë;
 • Humbje oreksi;
 • Humbje peshe;
 • Një ndjenjë e përgjithshme e shëndetit të sëmurë;
 • Përzierje dhe vjellje;
 • Dhimbje përreth krahut të djathtë;
 • Ethe të përsëritshme;
 • Gjakderdhje të brendshme – e shkaktuar nga shpërthimi i një tumor-i.

Megjithatë, disa njerëz mund të mos kenë asnjë simptomë të dallueshme duke bërë zbulimin e hershëm të kancerit të mëlçisë së tyre gati të pamundur.

Ekzaminimet dhe diagnostikimet

Nëse ju keni ndonjë nga këto simptoma doktori juaj do të dojë për të bërë një ekzaminim të kujdesshëm duke bërë historinë familjare të simptomave tuaja dhe një ekzaminim fizik. Doktori juaj do të kërkojë për indikacione të sëmundjes që janë të njohura për shkaktimin e kancerit të mëlçisë, duke përfshirë hepatitin, hemokromatozën (hekur të tepërt në qelizat e mëlçisë), cirozën (dëmtime të mëlçisë) që mund të jenë shkaktuar nga sëmundje ose alkooli, si dhe çdo histori të kancerit në familjen tuaj.

Mjeku juaj do të kontrollojë edhe barkun tuaj për ndonjë shenjë nëse mëlçia juaj është fryrë ose zgjeruar. Ato do të jenë në gjendje të ndjejnë një masë të vështirë në anën e djathtë poshtë brinjëve në qoftë se ajo është zgjeruar. Doktori juaj mund t’ju rekomandojë që të keni një mostër të gjakut të marrë për të kontrolluar nivelet e enzimave në mëlçinë tuaj. Këto teste janë të njohura si teste të funksionit të mëlçisë.

Mjeku juaj mund t’ju dërgojë për disa kontrolle duke përfshirë skanimin CT, MRI (rezonancë magnetike), ultratingullin ose biopsinë e gjilpërës (ku qelizat merren nëpërmjet një gjilpëre shumë të hollë që vendoset në mëlçi dhe më pas studiohen me mikroskop).

Trajtimi do të varet nga lloji i kancerit të mëlçisë që është prezent dhe sesa i avancuar është ai. Mjeku juaj është personi i duhur për t’ju këshilluar rreth opsionit më të mirë të menaxhimit të gjendjes tuaj.

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone