Kanceri i mitrës

Pjesa më e madhe e kancerave të mitrës janë kancera të endometrium-it. Kancerat mundet edhe të zhvillohen në shtresat e muskujve të mitrës. Të kuptuarit se cilin lloj kanceri ju keni është e rëndësishme pasi prek vendimin që ju dhe mjeku do të merrni për trajtimin.

Adenokarcinomë e endometriumit

Adenokarcinomë është një kancer që fillon në indet glandular-e. Pjesa më e madhe e grave (rreth 85%) që janë diagnostikuar me kancerin e mitrës kanë këtë lloj kanceri.

Lloje të tjera kancerash të mitrës (uterusit)

Llojet më pak të zakonshme të kancerave të mitrës janë karcinoma adenoskuamoz, papillary serous karcinoma dhe më rrallë qelizat karcinoma ose karcinomë e mitrës. Këto kancera janë quajtur kancera me rrezikshmëri të lartë sepse ato kanë shumë mundësi që të shpërndahen.

Gjakderdhja e pazakontë

Ndonjëherë gratë zhvillojnë një shtresë shumë të trashë të mitrës. Kjo do të thotë që ato kanë perioda shumë të dhimbshme ose gjakderdhje në kohë të parregullta, ose kanë një shkarkim uji e gjaku edhe pse janë në menopauzë.

Disa lloje të hiperplazi-së endometriale më vonë mund të bëhen kanceroze. Nëse ju keni përfunduar së linduri fëmijë, mjeku juaj mund t’ju këshillojë histerektomi-në.

Gjakderdhjet e pazakonshme para dhe pas menopauzës duhet të hetohen. Zakonisht nje test ultratingull-i dhe /ose një biopsi kryhet për të vlerësuar trashësinë e endometriumit. Në një biopsi, një mostër e endometriumit marret për ta vëzhguar me mikroskop.

Shkaqet e kancerit të mitrës

Shkaku kryesor i kancerit të mitrës është i panjohur. Disa gjëra duken se vendosin gratë në një rrezik më të madh:

  • Mosha – është më e zakonshme në gratë mbi moshën 50 vjeçare;
  • Hiperplazi endometriale;
  • Menopauza; të mos paturit e fëmijëve ose të qenit infertil;
  • Të qenit mbipeshë;
  • Presioni i lartë i gjakut dhe diabet-i;
  • Një histori familjare endometriale e kancerit të gjirit dhe fshikëzës;
  • Të realizuarit e zëvendësimit hormonal mbi estrogjenet pa progesteron;
  • Marrja e tamoxifen-it ose anastrozole-ve për trajtimin e kancerit të gjirit. Nëse jeni duke marrë këto 2 ilaçe diskutoni rrezikun me mjekun tuaj.

Pages: 1 2