Mjeku juaj do të bëjë një sërë testesh për të konfirmuar diagnozë-n tuaj dhe për të zhvilluar planin e trajtimit. Disa nga këto teste mundet gjithashtu që të shfaqen nëse kancer-i është shpërndarë në pjesë të tjera të trupit.

Rrezet X të kraharorit

Rrezet X janë skanime të dhimbshme të kraharorit që mund të shfaqin tumori-n 1 cm të gjatë. Tumoret e vegjël dhe të fshehur jo gjithmonë shfaqen nëpërmjet rrezeve X, kështu që juve do t’ju duhet të bëni teste të mëtejshme.

Skanimi CT

Një skanim CT (tomografi e kompjuterizuar) përdor rrezet X  dhe kërkon që të marrë pamjen 3–dimensionale brenda trupit tuaj. Skanimet CT zakonisht bëhen në spital ose me shërbimin radiologji-k dhe mund të përdoren për të identifikuar tumoret e vegjël. Ato mundet gjithashtu të shfaqin nyja limfatike apo tumore në pjesë të tjera të trupit.

Juve mund t’ju kërkohet që të mos pini ose hani për disa orë, përpara skanimit CT.  Jodi gjithashtu mund të injektohet në vena në krahun tuaj për të bërë pamjen e skanimit të qartë.

Skanimi CT është i dhimbshëm dhe merr rreth 10 minuta. Përpara skanimit, tregoji grupit të kujdesit shëndetësor nëse ju jeni alergji-k ndaj jodit ose peshkut.

Skanimi PET

Skanimi PET është një test i specializuar imazhi që është i pranishëm në pjesën më të madhe të spitaleve. Ai është e domosdoshëm në diagnostikimin e kancerit të mushkërive kur biopsi-a nuk është e mundur. Skanimi PET mundet gjithashtu të përdoret në fazat e kancerit të mushkërisë ose për të gjetur kancerin që është shpërndarë në pjesë të tjera të trupit.

Ju do të injektoheni me një zgjidhje të glukozë-s radioaktiv-e. Lëngut i duhet 30-90 minuta për të shkuar nëpër trupin tuaj, më pas ju do të keni një skanim të trupit. Skanimi tregon “pikat e nxehta” në trup, ku lëngu ka akumuluar – kjo ndodh kur qelizat janë aktive, si qelizat e kancerit.

Unë bëra skanimin PET dhe mund të them se kanceri ishte vetëm në mushkërinë e djathtë dhe në një nyje limfatike pranë. – Pacienti

Citologjia sputum

Testi i citologji-së sputum është një ekzaminim i gëlbazës së lëngshme ose mukus-it nga mushkëritë tuaja (gëlbaza).

Pages: 1 2 3