Kanceri i prostatës: Diagnostikimi

Doktori do t’ju konfirmojë diagnozë-n pas disa testesh. Ju mund të bëni disa ose të gjitha testet e mëposhtme.

Antigjeni specifik i prostatës

Antigjen-i specifik i prostatës PSA (Prostate Antigen Specific) është një proteinë e përbërë nga të gjitha qelizat normale të prostatës dhe qelizat kanceroze të prostatës. Faktorë të tjerë gjithashtu mund të rrisin nivelin e PSA-së në gjak, duke përfshirë inflamacion-in në prostatë, zgjerimin e prostatës beninje ose kancer-in e prostatës.

Nivelet e PSA-së janë matur duke përdorur teste gjaku të rregullta. Për shkak se nivelet e PSA-së mund të jenë të ndryshueshme, është e zakonshme për doktorin tuaj për të përdorur rezultatet nga më shumë se një test gjaku.

Disa meshkuj me kancerin e prostatës kanë nivele normale të PSA-së dhe vetëm një në 3 meshkuj me nivele të larta të PSA-së ka kancer. Meqenëse ajo nuk është një test definitiv, testi PSA zakonisht është përdorur me teste të tjera për të diagnostikuar kancerin e prostatës.

Ekzaminimi digital rektal

Ekzaminimi digital rektal (DRE) përfshin vendosjen e dorës së mjekut në një dorezë e cila kalon në anus dhe ndjen muret e rektumit për gjëndra apo zgjerim të prostatës. Por ndërkohë që pjesa më e madhe e parregullsive të gjetura në këtë mënyrë nuk janë kancer, shumë kancera nuk arrijnë të identifikohen pasi nuk arrijnë që të preken. DRE mund të mos jetë e rehatshme, por rrallë është e dhimbshme.

Biopsia

Biopsi-a ka të bëjë me heqjen e një pjese të vogël të qelizave nga prostata për ekzaminim në një miskroskop. Kjo bëhet kur teste të PSA-së dhe DRE-së shfaqin anormalitete. Biopsia përcakton nëse ju keni kancerin e prostatës, sa anormal-e janë indet dhe sesa shpejt mund të zhvillohet kanceri.

Tregojini mjeku tuaj nëse ju jeni duke marrë ndonjë ilaç, duke përfshirë ilaçet bimore, përpara biopsisë në mënyrë që të reduktohet rreziku i problemeve.

Pages: 1 2 3