Rreziku i kancer-it të zorrëve është më i reduktuar në ato që kanë nivele të larta të vitaminës D, në bazë të kërkuesve Evropianë.

Në një studim të më shumë se 520,000 pjesëmarrësve, ato me nivele të larta të vitaminës D kishin një rrezik më të vogël krahasuar me ato me nivele të ulëta të vitaminës D. Edhe pjesëmarrësit me nivele mesatare të vitaminës D, kishin një rrezik më të reduktuar, thanë autorët.

Studimet e mëparshme kanë prodhuar dëshmi kontradiktore në lidhjen ndërmjet niveleve të vitaminës D dhe rrezikut të kancerit kolo-rektal, thanë ata.

“Rritja e niveleve shumë të ulëta të vitaminës D mund të mbrojë ndaj kancerit të zorrëve”, thanë autorët.

Profesor Robert Thomas, këshilluesi i kancerit në Departamentin e Shëndetit në Viktoria, e pranoi këtë.  Ai tha se rezultatet ishin të rëndësishme. Ai besonte se do të ishte e parakohshme për të këshilluar marrjen e suplementeve, si një rëndësi biologjike e vitaminës D, pasi treguesi i rrezikut për kancerin kolorektal nuk ishte ende i qartë.

Është e rëndësishme për të thënë se kur ne jemi të ekspozuar në dritë ultravjollcë nga dielli, vitamina D formohet në lëkurën tonë. Disa ushqime përmbajnë gjithashtu vitaminë D.