Kanceri gojës

Kanceri përkufizohet si rritja e pakontrolluar e qelizave, të cilat pushtojnë dhe dëmtojnë materialin rreth tyre. Kanceri oral shfaqet si një pjesë shtesë në gojë, dhimbja e së cilës nuk largohet. Kanceri i gojës, i cili përfshin atë të buzëve, gjuhës, faqeve, pjesë poshtë gjuhës dhe qiellzës (qiellza), mund të rrezikojë dhe jetën nëse nuk kapet herët dhe kurohet.

Cilat janë simptomat e kancerit?

Simptomat më të rëndomta të kancerit përfshijnë:

 • Fryrje të pjesës së brendshme të gojës, gunga, masa të fryra në gojë dhe tek mishrat e dhëmbëve, pjesë të ngrëna të buzëve, mishit të dhëmbëve apo pjesëve të tjera të buzëve;
 • Shfaqjen e pllakëzave të bardha ose të kuqe, ose të bardha në të kuqe tek mishrat e dhëmbëve;
 • Gjakosje e pashpjegueshme e gojës;
 • Mpirje e pashpjegueshme, humbje e ndjeshmërisë ose dhimbje në çdo pjesë të fytyrës, gojës, faqeve, qafës apo veshëve. Pjesë që dhembin në fytyrë, qafë ose gojë të cilat rrjedhin gjak lehtësisht dhe nuk shërohen për më pak se dy javë;
 • Një ndjesi e dhimbshme sikur diçka ka ngelur në pjesën e  pasme të fytit;
 • Vështirësi në përtypje, në gëlltitje, në të folur ose në të lëvizurin e nofullave dhe gjuhës;
 • Ashpërsi në gojë, fyt të gërvishtur, ose ndryshim i zërit (veçanërisht  të folur të ngatërruar, të shpejtë);
 • Dhimbje veshi;
 • Ndryshim në mënyrën e bashkimit të dhëmbëve;
 • Rënie drastike në peshë;
 • Një masë pa formë që shfaqet në qafë;
 • Nëse vini re ndonjë nga këto ndryshime, kontaktoni menjëherë me një doktor për të bërë kontrolle.

Kush preket nga kanceri oral?

 • Duhanpirësit. Ata që pinë cigare, puro apo duhan me llullë kanë 6 herë më shumë mundësi që të preken nga kanceri i gojës.
 • Përdoruesit e duhanit jo të djegshëm. Ata që përtypin duhan rrisin rrezikun e kancerit të gojës apo kaviteteve.
 • Konsumi i tepruar i alkool-it.  Kanceri oral është rreth 6 herë më i pranishëm tek përdoruesit e alkoolit sesa tek jo përdoruesit. Edhe pse nuk krahasohet me duhanin si shkaktar i kanceri oral, kombinimi i të dyjave, përbën rrezik më të lartë për shfaqjen e kancerit oral, sesa secili faktor më vete.

Pages: 1 2 3