Cilat janë simptomat e kancerit ovarian

Kanceri ovarian është kanceri i vezores ose vezoreve të një gruaje. Vezoret janë të vendosura në të dyja anët e mitrës (barkut) dhe prodhojnë vezë dhe hormonet seksuale (hormone seksuale) femërore. Kanceri ovarian më së shpeshti prek gratë që kanë kaluar menopauzë-n, por edhe gratë më të reja mund të jenë të prekura. Ky është kanceri i nëntë më i zakonshmi.

Kanceri Ovarian

Cilat janë simptomat e kancerit ovarian?

Disa nga simptomat e mundshme të kancerit ovarian përfshijnë:

 • Dhimbje të pelvik-ut ose parehati;
 • Dhimbje barku, ënjtje;
 • Përzierje dhe humbje oreks-i ose të ndjerit shumë shpejt të ngopur;
 • Ndryshime të fshikëzës, duke përfshirë urgjencën e urinim-it (një nevojë urgjente për të boshatisur fshikëzën);
 • Ndryshime në funksionimin e zorrëve, duke përfshirë diarre-në dhe kapsllëkun;
 • Ndryshime në ciklin menstrual ose gjakderdhje, kur jeni në fazën e menopauzës;
 • Dhimbje të shpinës;
 • Lodhje të vazhdueshme të pashpjegueshme; dhe
 • Dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale.

Ndërsa këto simptoma jo-specifike janë shpesh për shkak të sëmundjeve më pak serioze, ata mund të tregojnë kancerin ovarian, veçanërisht në qoftë se simptomat janë të vazhdueshme ose duke u përkeqësuar. Por, për shkak se shumë gra nuk përjetojnë asnjë simptomë në fillimet e saj, por edhe nëse kanë, simptomat shpesh janë të paqarta dhe kanë tendencë për të imituar probleme të tjera, kanceri ovarian, ndonjëherë, nuk është zbuluar derisa ai të ketë përparuar edhe në një fazë, kur kurat kanë më pak të ngjarë që të sjellin shërim.

Kush është në rrezik të kancerit ovarian?

Disa faktorë mund t’ju vendosin në një rrezik të lartë të të zhvilluarit të kancerit ovarian, ndërkohë që faktorë të tjerë, mund të reduktojnë rreziqet tuaja. Faktorët që mund të rrisin rreziqet tuaja përfshijnë:

 • Moshën–rreziqet tuaja rriten me rritjen e moshës, më shumë se 80% e kancerit ovarian, ndodh në gratë mbi moshën 50 vjeçare;
 • Një histori familjare e këtij kanceri ose kanceri të gjirit;
 • Ndryshime (mutacion) në gjenet BRCA1 ose BRCA2, që munden gjithashtu të jenë të lidhura me kancerin e gjirit;
 • Infertilitet-in; dhe

Pages: 1 2 3