Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Kapsllëku: Informacion i përgjithshëm

Informacion i përgjithshëm

Kapsllëku ndodh kur lëvizjet në zorrë janë më të sforcuara se zakonisht dhe jashtëqitja juaj mund të jetë e vogël dhe e fortë. Lëvizjet në zorrë mund të jenë më pak të shpeshta se zakonisht, dhe mund t’ju duhet të sforcoheni për të lehtësuar lëvizjen.

Jo çdo njeri ka lëvizje të zorrëve çdo ditë; disa njerëz kanë një në çdo sekondë.

Simptomat e kapsllëkut përfshijnë:

 • Dhimbje koke;
 • Humbje oreksi;
 • Fryrje;
 • Dhimbje stomaku;
 • Të ndjerit në përgjithësi të sëmurë;
 • Nervozizëm;
 • Diarre, që zakonisht ndodh nga kapsllëku;
 • Hemorroide që mund të jenë shenjë e kapsllëkut, të cilat zakonisht shkaktojnë dhimbje dhe kruarje.

Parandalimi i kapsllëkut varet nga disa faktorë të rëndësishëm. Një dietë e lartë në fibra, duke përfshirë edhe frutat, perimet dhe drithërat, janë një mënyrë e mirë për të qëndruar të “rregullt”. Të ushtruarit e rregullt është gjithashtu një mënyrë e rëndësishme për të ndihmuar në parandalimin e kapsllëkut. Dehidratimi mund të kontribuojë në kapsllëk, kështu që është e rëndësishme që të pini ujë mjaftueshëm çdo ditë.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse personi me kapsllëk është një fëmijë ose i moshuar;
 • Nëse keni kapsllëk dhe të vjella;
 • Nëse keni humbur peshë;
 • Nëse lëvizja e zorrëve tuaja ndryshon ngjyrë ose përmban gjak;
 • Nëse ngelët duke mbetur kaps, ose kapsllëku është duke u përkeqësuar;
 • Nëse jeni mbi 40 vjeç dhe keni një ndryshim të papritur në lëvizjen e zorrëve, pa asnjë shkak të dukshëm;
 • Nëse keni dhimbje abdominale;
 • Nëse jeni duke përdorur lakstivë dhe ndjeni që ato nuk janë duke funksionuar;
 • Nëse keni kapsllëk të lidhur me diarre-në;
 • Nëse keni ethe;
 • Nëse dhimbja është e lidhur me lëvizjen e zorrëve;
 • Nëse keni patur kapsllëk për më shumë se shtatë ditë;
 • Nëse jeni shtatzënë ose ushqeni me gji disa lakstivë nuk janë të përshtatshëm;
 • Nëse keni gjendje tjetër shëndetësore ose po filloni të merrni ilaçe të reja;
 • Nëse keni alergji nga medikamentet.

Llojet e trajtimit

 • Mënyra më e mirë për të trajtuar kapsllëkun është trajtimi i shkakut, siç është dehidratimi, mungesa e fibrave ose e të ushtruarit;

Pages: 1 2