Këputja ose dëmtimi i tejzave

ijet e pasme

Çfarë është dëmtimi i tejzave?

Dëmtimi i tejzave ka të bëjë me mbi tërheqjen ose këputjen e një nga të tre muskujt, gjysmë membranave ose gjysmë tendinave (tendinë) që janë prapa biceps-it të femuri-t të kofshës. Dëmtimi mund të variojë nga një dëmtim i lehtë deri në këputje të muskulit.

Simptomat e dëmtimit të tejzave

Simptomat janë në varësi të dëmtimit por mund të përfshijnë dhimbje të forta pas kofshës, spazmë muskulore, dobësim të muskujve, dhimbje kur tërheq këmbën, mavijosje të vendit të dëmtuar, disa dëmtime dhe paaftësi për të qëndruar ose ecur. Muskuli mund të ndihet si bosh.

Shkaqet

Dëmtimi ndodh zakonisht kur muskujt janë të mbingarkuar ose bëhet përpjekje për të lëvizur më shpejt në një veprim shpërthyes si hedhje apo sprint.

Trajtimi i dëmtimeve dhe këputjeve të muskujve

Trajtimi mund të përfshijë paketa me akull çdo dy orë për disa ditë, mbajtja ngritur e këmbës, ilaçe anti-inflamatore, fasha kompresion-i elastike, dhe nëse ka vështirësi në të ecur, paterica. Ushtrimet speciale për të rifituar forcën, mobilitetin dhe inkurajimin e trupit në mënyrë që të riparojë dëmet në mënyrë korrekte janë pjesë shumë e rëndësishme e rehabilitim-it. Kjo mund të bëhet nëpërmjet mjekëve apo fizioterapi-stëve sportivë. Për të riparuar një këputje komplete të një muskuli të dëmtuar mund të nevojitet edhe operacioni.