Kujdesi për dhëmbët: Të miturit dhe fëmijët

Shëndeti i plotë i gojës së një fëmije fillon që në shtatzëninë e nënës sepse dhëmbët e bebit fillojnë të formohen para lindjes. Nëse jeni shtatzënë sigurohuni që të bëni një dietë të balancuar dhe të ushqyeshme. Në të njëjtën kohë merrni sasi të bollshme vitaminash dhe mineralesh. Për gratë shtatzëna është e rëndësishme të bëjnë një kontroll të kujdeshëm të dhëmbëve dhe të heqin çdo kavitet dhe sëmundje të mishrave.

Dalja e dhëmbëve

Dhëmbët e parë të fëmijës suaj zakonisht fillojnë të çajnë mishin në gjashtë mujorin e parë edhe pse fundi i procesit varet nga fëmija. Të gjithë 20 dhëmbët kryesorë duhet të dalin mes moshës 6 muajsh deri në 3 vjeç. Fëmija juaj do të humbasë dhëmbët e parë (të qumështit) nga mosha 6 deri në 11 vjeç.

Dhëmbët e parë të përhershëm të fëmjës suaj (molarët) dalin në sipërfaqe pas dhëmbëve të qumështit në moshën 6 vjeçare. Dhëmbët e fundit zakonisht dalin nga mosha 12 deri në 21 vjeç.

Të fillosh kujdesin e dhëmbëve për  fëmijët

Rreth moshës 6 mujore të fëmijës, doktori juaj duhet të fillojë të vlerësojë mundësinë në se fëmija juaj do të ketë probleme me dhëmbët në të ardhmen. Kjo mund të përfshijë një kontroll dentar të nënës dhe historikun e higjienës së gojës së saj, duke qenë se gjendja e dhëmbëve të saj mund të parashikojë si do jenë dhëmbët e fëmijës. Nëse doktori mendon se fëmija juaj do të ketë probleme me dhëmbët në të ardhmen, sigurohuni që fëmija të shkojë tek dentist-i në datëlindjen e tij/saj të parë, ose 6 muaj pas daljes së dhëmbëve të parë. Pas vizitës së parë programoni vizita të mëtejshme çdo 6 muaj, me rekomandim të dentistit.

Ekspert-ët këshillojnë që kujdesi për shëndetin e dhëmbëve të fëmijës duhet të fillojë në moshën 1 vjeçare. Bebet me probleme dentare të shkaktuara nga dëmtimet, sëmundjet apo problemet me zhvillimin, duhet të kontrollohen urgjentisht nga një dentist fëmijësh (pediatrik). Këto probleme nuk janë thjesht në sipërfaqe të dhëmbëve, fëmija juaj duhet të kontrollohet dhe nga një pediatër ose doktori juaj i familjes.

Pages: 1 2 3 4