Kolecistografia

temthi

Gurët në tëmth janë depozita të ngjashme me gurët që formohen në fshikëzën e tëmthit, një organ në formën e dardhës që ndodhet nën mëlçinë. Fshikëza e tëmthit është përgjegjëse për depozitimin dhe përqendrimin e bilës, një lëng i gjelbër në të verdhë që nxirret nga mëlçia dhe që ndihmon për tretje-n e yndyrave.

Si formohen gurët në tëmth?

Gurët në tëmth formohen kur kolesterol-i apo pigmentet e bilës dalin nga solucion-i dhe “kristalizohen” në fshikëzën e tëmthit. Ndonjëherë gurët në tëmth formohen sepse fshikëza e tëmthit nuk zbrazet siç duhet. Rreth tre të katërtat e të gjithë gurëve në tëmth krijohen nga kolesteroli. Shumica e gurëve të tjerë të tëmthit prodhohen nga një pigment i bilës i quajtur bilirubinë dhe ndonjëherë quhen gurë të pigmentit.

Veç formimit në fshikëzën e tëmthit, gurët e tëmthit mund të bllokojnë rrjedhjen e bilës në kanalin e bilës, tubin që e transporton bilën në zorrën e hollë (duoden).

Si funksionon kolecistografia?

Kolecist-ografia është një procedurë që ndihmon të diagnostikohen gurët e tëmthit. Në test, një bojë speciale e quajtur lëndë kontrasti, injektohet në trupin tuaj ose merret nga goja (kolecistografia oral-e). Kjo lëndë kontrasti e shfaq strukturën e fshikëzës së tëmthit në radiografi dhe kanalin e bilës në radiografi.

Një radiolog merr pamjet e fshikëzës së tëmthit dhe kanalit të bilës nga radiografia. Radiografia tregon gurët në fshikëzën e tëmthit dhe bllokimin e kanaleve të bilës dhe po ashtu tregon se sa mirë e përqendron bilën fshikëza e tëmthit. Rezultati është një regjistrim me anë të rrezeve X që quhet kolecistogramë.

Në ditët e sotme përdoren më shpesh investigime të tjera, siç janë ultratingujt për të identifikuar gurët në fshikëzën e tëmthit.