Zëvendësimi i një porcioni të mishit të kuq me arra, redukton rrezikun e vdekjes me 19%, tregoi një studim.

Në bazë të një studimi tek 37700 meshkuj dhe 83600 femra u shfaq një lidhje e ngushtë midis konsumimit të mishit të kuq dhe rrezikut të lartë të vdekjeve nga sëmundja kardiovaskular-e, kancer-i dhe çdo shkak tjetër.

Ngrënia e porcioneve të mëdha të mishit të kuq rriste rrezikun e vdekjeve. Kjo mund të merrej nga konsumimi i salçiçeve, sanduiçeve dhe çdarëdolloj produkti tjetër që e përmban atë.

Megjithatë, rreziku i vdekjeve reduktohej kur mishi i kuq zëvendësohej nga peshku (një ulje rreziku prej 7%), bishtajoret (10%) dhe produktet bulmetore me pak përmbajtje yndyrore (14%) ose arrat (19%).

Kërkuesit thanë se ekzistenca e yndyrave në trup dhe kolesterol-i i lartë ishin të lidhur me rrezikun e vdekjeve nga sëmundjet kardiovaskulare.