Si të ndihmoni gjatë një krize

  • Nëse një person është duke kaluar një krizë të lehtë – p.sh. në momentin që një person “e humbet toruan” por nuk bie në tokë ose nuk duket se ka humbur ndjenjat – flitini avash dhe qetësoni personin dhe përsërisni çdo informacion që ata kanë humbur gjatë krizës. Çojini ata në një vend të sigurt nëse është e nevojshme;
  • Nëse kanë një krizë të rëndë – për shembull bien nën tokë, humbasin vetëdijen dhe kanë edhe dridhje të trupit – mos i kufizoni ata. Sigurohuni që të mos kenë me çfarë të vriten, vini diçka të butë poshtë kokës dhe shpatullave të tyre dhe lironi rrobat që kanë veshur nëse janë duke u penguar frymëmarrjen;
  • Nëse ata kanë vjellë, shtrijini në tokë në një anë të trupit në mënyrë që lëngjet të dalin lehtësisht nga goja dhe të mos u pengojnë frymëmarrjen;
  • MOS vini asgjë në gojën e tyre dhe MOS hapni gojën e tyre me forcë: kjo gjë mund të dëmtojë zonë në fjalë. Ata nuk do të gëlltisin gjuhën e tyre;
  • MOS i lëvizni ata nëse nuk janë në një pozicion të rrezikshëm;
  • Kur kriza ka përfunduar, kthejini në kurriz, qetësojini, u thoni se ku janë dhe se çfarë ju ndodhi;
  • MOS e shqetësoni personin nëse bie në gjumë pas krizës, por vazhdoni të kontrolloni shenjat vitale;
  • Thirrisni një ambulancë nëse një person po përjeton krizën e tij të parë, sidomos në rastet kur: dridhja nuk ndalon brenda 5 minutave (ose nëse një krizë tjetër fillon menjëherë pas të parës), nëse kanë probleme me frymëmarrjen pasi ka përfunduar dridhja e trupit, nëse kanë diabet, nëse janë gra shtatzëna, nëse janë vrarë, ose nëse jeni në dyshim për çfarëdo lloj arsyeje;
  • Të shihni dikë me krizë epileptike është shumë e frikshme – duket se nuk mbaron kurrë; qëndroni të qetë dhe mundohuni të mos kaloni në panik.