Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Kujdesi i këmbëve

Informacion i përgjithshëm

Problemet e zakonshme të këmbëve përfshijnë këmbët që mbajnë erë, infeksionet fungale të thonjve, verruce-t, lythat, kallot dhe thembrat e plasaritura. Disa nga këto gjendje janë të shkaktuara nga infeksionet fungale, të përhapura nga mjediset e lagështa si dushet, dhomat e ndërrimit, ose janë të lidhura me djersitjet e shumta, ndërkohë që të tjerat janë të lidhura me pikat e presionit në këmbë dhe varen edhe nga lloji i këpucës së veshur.

Këmbë që mbajnë erë

Këmbët me erë të keqe shkaktohen zakonisht nga djersitja e tepruar dhe një tejrritje e kërpudhave ose baktereve. Kjo, gjithashtu rrit rrezikun e zhvillimit të kushteve të tjera të tilla si infeksionet fungale të thonjve dhe këmbëve.

Këmbët e atletit

Këmbët e atletit janë një infeksion fungal i zakonshëm i lëkurës ndërmjet gishtave, që mund të zhvillohet në këmbën tuaj nëse nuk trajtohet.

Ajo shfaqet si e arnuar, lëkurë e bardhë, e plasaritur, ndonjëherë me zona të kuqe të dukshme nën të. Këmbët e atletit mund të shkaktojnë kruarje, djegie ose thumbim dhe mund të kenë një erë të pakëndshme. Ajo përhapet nëpërmjet lagështirës së dyshemesë dhe ndarjes së këpucëve apo peshqirëve, dhe kërpudhave që lulëzojnë në mjedise të ngrohta dhe me lagështi.

Infeksionet fungale të thonjve

Infeksionet fungale të thonjve, shpesh shkaktohen nga zhvillimi i infeksionit të këmbëve të atletit por mund të ndodhin edhe më vete. Gishti juaj i këmbës duket i madh dhe i çngjyrosur (i bardhë ose i verdhë) dhe mund të jetë i brishtë. Këto infeksione janë më të vështira për t’u trajtuar pasi i gjithë thoi duhet të rritet jashtë.

Verrucet (lythi i këmbës)

Verruce-t, të quajtura edhe lythat e shputës, janë gjetur në tabanin e këmbës suaj. Ata janë bërë të sheshtë nga pesha e trupit tuaj që shtyn poshtë për në këmbët tuaja. Ato mund të duken si një zonë e rrumbullaktë, e trashë e lëkurës, me një sipërfaqe të pabarabartë ose pak të trazuar. Verrucet mund të duken të bardha apo gri dhe mund të jenë të vogla, me njolla të zeza në to. Ato janë shpesh të dhimbshme.

Pages: 1 2 3