Lënia e duhanit: 10 këshilla

Nuk është asnjëherë vonë për të lënë duhanin dhe ka shumë përfitime, pa marrë parasysh se çfarë moshe keni kur ju hiqni dorë. Këtu janë disa këshilla të shpejta për t’ju ndihmuar që të largoni këtë zakon dëmprurës.

Këshilla 1

Lënia e duhanit është e ndryshme për këdo, kështu që gjeni një mënyrë që do të funksionojë për ju. Kjo mund të jetë qoftë edhe një lënie e menjëhershme (ndalim papritmas dhe plotësisht) ose një reduktim gradual i numrit të cigareve, që ju pini në ditë. Përcaktoni një datë për lënien e duhanit – dhe qëndroni tek ajo. Bëje atë sa më shpejt, përpara sesa të jetë vonë. Nëse jeni duke e lënë për veten tuaj, rekomandohet që ju ta lini duhanin plotësisht, pikërisht në ditën e caktuar.

Këshilla 2

Merrni sa më shumë mbështetje që të mundeni nga familjarët tuaj, miqtë dhe kolegët e punës. Bëjini atyre të ditur që ju jeni duke planifikuar lënien e duhanit, dhe kërkojini duhanpirësve, që të mos pinë përreth jush ose të mos iu ofrojnë cigare. Lënia e duhanit njëherësh edhe me një mik, është një ide e shkëlqyeshme, pasi mund të ndani ndjenjat dhe mund të nxisni njëri–tjetrin.

Këshilla 3

Hidhni të gjitha cigaret, tavllat dhe çakmakët dhe çdo gjë tjetër që mund t’ju rikujtojë duhanin. Lani rrobat tuaj dhe pastroni makinën, në mënyrë që të largoni erën e tymit.

Këshilla 4

Terapia e zëvendësimit të nikotinës, siç është administrimi i nikotinës ose çamçakëzi, mund të jetë një ide e mirë për ata që tymosin rëndshëm ose që mund të kenë nevojë për ndihmë shtesë. Ka edhe ilaçe, të cilat janë të disponueshme me recetë, sic janë varenicline (emri i markës Champix) dhe bupropion (emri i markës Zyban), që mund t’ju ndihmojë në lënien, duke reduktuar simptomat e tërheqjes dhe të nxitjes për të pirë duhan. Bisedoni me mjekun tuaj në lidhje me atë që do të jetë më e mirë për ju.

Këshilla 5

Pages: 1 2 3