Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Lentet e kontaktit

Informacion i përgjithshëm

Ekzistojnë dy lloje kryesore të lenteve të kontaktit: lente “të forta” dhe “të buta”. Stilet e vjetra të lenteve të forta tashmë janë zëvendësuar nga lentet e depërtueshmërisë së gazrave të ngurtë (RGP), të cilat janë të mira për shëndetin e syve. Ato mund të përcaktohen si lente “të forta” ose si lente RGP. Të dyja llojet e lenteve “të forta” dhe “të buta” kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre.

Lentet e depërtueshmërisë së gazit të ngurtë

Lentet RGP kanë vrima të vogla për të lejuar oksigjenin për të arritur kornea-n. Kjo është e rëndësishme për shëndetin afatgjatë të syve. Këto lente janë më të shtrenjta sesa lentet e buta por mund të zgjasin ndër vite dhe mund të sigurojnë një shikim të mprehtë.

Ato kanë më pak të ngjarë të zënë në kurth bakteret sesa lentet e buta dhe është më e lehtë për t’u kujdesur për to, edhe pse ato janë të vështira për t’u futur dhe për t’u nxjerrë jashtë. Megjithatë, mund të keni nevojë për të ndërtuar ngadalë kohën e nevojshme që ju duhet për të vënë lentet RGP. Ato nuk janë të përshtatshme për përdorim të rastit.

Lentet e buta

Lentet e buta janë të lehta për t’u mësuar sesi të vendosen, kështu që mund të përdoren herë pas here. Ato kanë një përmbajtje të lartë të ujit dhe zakonisht janë më të mëdha sesa lentet RGB, duke lejuar heqjen e lehtë dhe mbajtjen më mirë në sy. Ato kanë më pak të ngjarë të zënë pluhur në krahasim me lentet e forta, edhe pse ato mund të dëmtohen lehtë në qoftë se nuk i kushtohet kujdesja e duhur dhe mund të përkeqësojnë sytë e thatë.

Lentet e disponueshme ose lentet zëvendësuese e të shpeshta

Lentet e disponueshme janë vënë për një periudhë të gjatë kohe, pastaj janë hedhur. Lentet e përditshme të disponueshme heqin nevojën e produkteve të  pastrimit, edhe pse lentet javore ose mujore të disponueshme kërkojnë pastrim çdo natë. Proteina-t e ndërtuara në sipërfaqen e lenteve zakonisht nuk janë një problem, sepse ato nuk janë mbajtur për më shumë se një muaj.

Lentet e ditës dhe të natës 

Pages: 1 2 3