Leucemia akute limfoblastike

Leuçemia (leukemi) akute limfoblastike është një lloj kancer i gjakut. E njohur gjithashtu si leuçemi limfocitike akute ose leuçemi limfoide akute, ajo është lloji më pak i zakonshëm i leuçemisë tek të rriturit. Ja se çfarë duhet të dini për simptomat, prognozën, shkallën e mbijetesës dhe trajtimin  kësaj sëmundje.

Çfarë është leuçemia limfoblastike akute?

Ajo është një lloj i leuçemisë që fillon nga qelizat e bardha të gjakut në palcën e kockave, pjesës së butë të brendshme të kockave. Zhvillohet nga limfocitet, një lloj i qelizave të bardha të gjakut qendrore për sistemin imun (sistemi imunitar) ose nga limfoblastet, një lloj i pa maturuar i limfociteve.

Leuçemia akute limfoblastike sulmon gjakun dhe mund të shpërndahet në të gjithë trupin në organ-e të tjera, si mëlçia, shpretka dhe nyja limfatik-e. Por ajo normalisht nuk prodhon tumor-e siç bëjnë shumë lloje të tjera të kancerit. Ajo është një lloj akut i leuçemisë, që do të thotë se përparon me shpejtësi. Pa u mjekuar ajo mund të jetë vdekjeprurëse brenda pak muajsh.

Prognoza për leuçeminë akute limfoblastik-e varet nga faktorë të tillë si:

  • Mosha juaj. Pacientët më të rinj priren të kenë një prognozë më të mirë.
  • Rezultatet e testeve laboratorike për ju. P.sh. prognoza juaj është më e mirë në qoftë se keni më pak qeliza të bardha kur jeni diagnostikuar.
  • Nënlloji juaj i leuçemisë akute limfoblastike (leuçemi e qelizave B apo qelizave T).
  • Nëse keni apo jo një anomalikromozome-ve, të quajtur kromozomi Filadelfia. Pasja e tij do të thotë një diagnozë më e keqe.
  • Reagim-i juaj ndaj kemioterapisë. Prognoza juaj është më e mirë në qoftë se ju nuk keni prova të leuçemisë katër ose pesë javë pas fillimit të trajtimit.

Faktorët e riskut për Leuçeminë Akute Limfoblastike

Pages: 1 2 3 4