Lichen sclerosis

Lichen sclerosis është një gjendje jo e zakonshme e lëkurës që mund të zhvillohet kudo në trup. Më shpesh ajo prek organ-et gjenital-e (vulvë-n tek gratë dhe gjithashtu edhe lëkurën përreth anus-it). Çdonjeri mund ta marrë lichen sclerosis në çfarëdo moshe, duke përfshirë edhe fëmijët, por gratë pas menopauzë-s kanë një rrezik më të lartë. Për shkak se lichen sclerosis mund të shkaktojë një kruarje të vazhdueshme vulvale, ajo si fillim mund të merret gabimisht si myk.

Simptomat e lichen sclerosis

Në lichen sclerosis, lëkura është e inflamuar. Ajo zakonisht është e kuqe dhe mund të ketë disa pika të bardha. Lëkura shpesh është e kruajtshme, por mund të shkaktojë dhimbje të lehta. Kur është e fortë, mund të ketë edhe gjakderdhje. Ashtu sikundër një kruarje e vazhdueshme, gratë me lichen sclerosis vulvale mund të përjetojnë dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale dhe gjatë urinim-it. Nëse ajo prek vulvën, ajo mund të ndikojë edhe në hyrjen e vaginës edhe në marrëdhënien seksuale.

Diagnostikimi i lichen sclerosis

Lichen slerosis shpesh mund të diagnostikohet nga paraqitja e lëkurës dhe nëse ka ndonjë dyshim konfirmohet nëpërmjet biopsi-së. Kjo do të thotë heqjen e një pjese të vogël të indeve të prekura për ekzaminim. Tek të rriturit, zakonisht është mirë për të konfirmuar diagnozë-n në këtë mënyrë.

Trajtimi i lichen sclerosis

Lichen sclerosis është trajtuar zakonisht  duke aplikuar një krem të fortë steroidal në zonën e prekur. Kjo aplikohet çdo ditë për disa javë dhe pastaj më pak për disa javë të tjera.

Ju mund të keni nevojë për të aplikuar një krem steroidal afatgjatë, disa herë në javë, për të parandaluar ripërsëritjen e lichen sclerosis.

Si mund ta marr lichen sclerosis?

Pages: 1 2