Një trajtim i ri për fazën e përparuar të melanomë-s që quhet vemurafenib vlerësohet nga specialistët si “hap përpara” në trajtim e saj për 40 vitet e fundit.

Vemurafenib (emri i markës i quajtur Zelboraf), ka qenë e aprovuar nga Administrata Terapeutik-e (TGA) për trajtimin e njerëzve me melanoma të avancuar, të cilët rezultuan pozitiv për mutacionin gjenetik BRAF.

Ilaçi është prodhuar për të zgjatur jetën e njerëzve me fazë të avancuara të melanomës e krahasuar me kemioterapinë standarde në provat klinik-e.

Gjysma e njerëzve me melanomën e avancuar kanë mutacionin BRAF. Megjithatë, 80% e pacientëve të rinj me melanomën e avancuar kanë më shumë mundësi për të patur mutacionin dhe pothuajse të gjithë pacientët më të rinj se 30 vjeç me melanomën e avancuar do ta kishin këtë mutacion.

Ilaçi ka efekte anësore gastrointestinal-e. Efekte të tjera anësore përfshijnë problemet potenciale të lëkurës, dhimbjes së kokës, çrregullimet e nyjeve dhe ato muskulare, zvogëlim të peshës dhe humbje të flokëve. Efekte anësore të rralla përfshijnë vështirësitë në frymëmarrje dhe shikim të çrregullt ose dhimbje sysh.

Roche, kompania që ka prodhuar vemurafenib, ka bërë një aplikim nyjesh për të provuar vemurafenib të krijuar nëpërmjet PBS-së dhe për testin e diagnostikimit të BRAF. Vendimi duhet të bëhet i ditur në Nëntor 2012 ndërkohë ilaçet po u jepen pacientëve pa pagesë.