Varësia ndaj metamfetaminës mund të çojë në një rritje rreziku ndaj sëmundjes Parkinson (sëmundja Parkinson).

Në një studim të më shumë se 40,000 kalifornianëve që u shtruan në spital për shkak të përdorimit të metamfetaminës dhe të një grupi kontrolli që ishin shtruar për shkak të apendicit-it, kërkuesit zbuluan një rritje prej 76% ndaj sëmundjes Parkinson tek përdoruesit e drogave. Përdoruesit e metamfetaminës që ishin më shumë se 30 vjeç gjithashtu kishin një rrezik të lartë të sëmundjes Parkinson krahasuar kjo me njerëzit që ishin shumë të lidhur me përdorimin e kokainës.

Studimi sugjeroi që simptomat Parkinson mund të zhvillohen tek përdoruesit afatgjatë të metamfetaminës kur ato arrijnë moshën e mesme dhe kanë përjetuar një humbje të dopaminë-s në qelizat nervore në tru, thanë autorët.

Dopamina është një neurotransmetues (mesazhator kimik) në tru që është përgjegjës për lëvizjen e trupit. Një zvogëlim i dopaminës shkakton shumë simptoma të sëmundjes Parkinson, ngurtësim dhe ngadalësim lëvizjesh.

Gjetjet e këtij studimi nuk duhet të përdoren tek njerëzit që janë duke përdorur ilaçe stimul-ante si trajtim për problemet mjekësore.