Mieloma multiple

Mieloma multiple (mielomë e shumëfishtë) është një lloj i qelizave të kancer-it që prek plazmën, të cilat janë një formë e maturuar e qelizave të bardha të gjakut, që gjenden në palcën e eshtrave. Qelizat e shëndetshme të plazmës janë pjesë e sistemit imunitar (sistemi imunitar) dhe luftojnë infeksionet duke prodhuar antitrup-a. Tek njerëzit me mielomën multiple, qelizat e plazma-s nuk funksionojnë siç duhet. Ata rriten dhe ndahen në mënyrë të pakontrolluar dhe nuk janë në gjendje për të prodhuar normalisht antitrupa.

Kush është prekur nga kjo sëmundje?

Në afërsisht 1000 persona të cilët janë diagnostikuar me mielomën multiple çdo vit, pothuajse të gjithë janë më tepër se 40 vjeç. Mieloma multiple është më e zakonshme tek njerëzit e moshës 70 vjeçare dhe më të moshuar, dhe meshkujt janë më shpesh të prekur sesa femrat.

Cilat janë efektet në trup të mielomës multiple?

Palca e kockave tuaja (gjendet brenda shumicës së kockave në trup) është përgjegjëse për prodhimin e qelizave të gjakut – qelizave të kuqe të gjakut, qelizave të bardha të gjakut dhe trombociteve. Tek njerëzit me mielomën multiple, qelizat abnormale të plazmës (qelizat mielomë) grumbullohen nga palca e kockave normale, kështu që ajo nuk mund të prodhojë numrin e zakonshëm të qelizave të shëndetshme të gjakut. Kjo mund të shkaktojë anemi, probleme në gjakderdhje dhe dobësim të sistemit imun.

Qelizat mieloma, gjithashtu mund të pushtojnë dhe të dobësojnë vetë kockat, duke shkaktuar dhimbje të kockave dhe nganjëherë madje edhe fraktura. Përveç kësaj, qelizat mieloma zakonisht prodhojnë proteina anormal-e (të njohura si paraproteinë), të cilat mund të dëmtojnë veshkat nëse janë të pranishme në sasi të mëdha.

Cilat janë simptomat e mielomës multiple?

Disa shenja karakteristike dhe simptoma të sëmundjes përfshijnë:

  • Dhimbje të kockave (më gjerësisht e prekur në shtyllën kurrizore, brinjët dhe ije);
  • Kocka që pësojnë fraktura shumë lehtë;
  • Një tendencë për t’u mavijosur shumë lehtë;
  • Prirje ndaj marrjes së infeksioneve;
  • Humbje të peshës; dhe
  • Lodhje.

Pages: 1 2 3