Morrat  (Pediculus humanus capitis) të njohura gjithashtu si thërrija (që janë zakonisht vezët e morrave) jetojnë, hanë dhe rriten në flokët dhe lëkurën e kokës njerëzore. Ato janë të vogla, insekte pa krahë, rreth 2,5-3,5 mm në gjatësi. Morrat nuk mund të kërcejnë ose të fluturojnë, por ato mund të lëvizin në kokë duke kaluar nga një flok tek floku tjetër me kthetra të forta. Morrat e shëndetshëm të kokës mund të jenë shumë të vështirë për t’u parë, pasi ata lëvizin shpejt kur flokët janë të çrregullt.

Morrat femërorë lëshojnë nga 6 deri në 8 vezë çdo ditë. Vezët janë hedhur afër furnizimit të tyre ushqimor të kokës. Vezët (thërrizat), shihen shpesh prapa veshëve dhe qafës. Ata janë të bashkangjitur në flokë dhe janë shumë të vështirë për t’u hequr apo rrëshqitur përgjatë boshtit të flokëve. Kjo është në kontrast me zbokthin, i cili është i lehtë për rrëshqitje përgjatë boshtit të flokëve. Vezët çelin rreth 7 deri në 10 ditë pasi janë hedhur.

Si përhapen morrat e kokës?

Për shkak se ato nuk mund të fluturojnë ose të hidhen, morrat e kokës duhet të bien në kontakt të ngushtë me flokët ose kokën e një personi tjetër, që të mund të shpërndahen. Kjo mund të ndodhë në rast se ulesh ose shtrihesh pranë një personi me morra, ose duke përdorur të njëjtin krehër ose kapele. Infestacionet e morrave të kokës ndodhin më shpesh në fëmijët e shkollave sepse ato kanë tendencën që të jenë në kontakt të ngushtë me njëri tjetrin. Prania e morrave nuk është e lidhur me mungesën e pastërtisë (në fakt, disa mendojnë se morrat preferojnë flokë të pastër).

Simptomat e morrave të kokës

Morrat e kokës mund të shkaktojnë kruarje të skalpit, por gjithashtu ndodh të mos ketë asnjë simptomë. Një infektim aktiv i morrave të kokës diagnostikohet duke parë në lëkurën e kokës dhe në flokë, nëse mund të ketë insekte që jetojnë në lëkurën e kokës (apo gjetja e ndonjë veze).

Teknika e krehërit të lagur në gjetjen e morrave

Për të ndihmuar në zbulimin e morrave, ju mund të përdorni teknikën e krehërit të lagur. Thjesht aplikoni një krem të rregullt e të thatë. Kjo i shkatërron morrat për rreth 20 minuta. Më pas me krehër, shtyni kremin deri në skajet e flokëve. Fshini krehërin; inspektoni për morra dhe vezë (vezë të gjalla që më pas shtrydhen nëpërmjet thonjve). Nëse ndonjë nga morrat ose vezët e gjalla janë të pranishme ju keni nevojë për të trajtuar infektimin siç përshkruhet më poshtë.

Si trajtohen morrat e kokës?

Nëse ju gjeni morra ose thërrija që jetojnë në flokë apo në krëhër pasi keni përdorur teknikën e lagur, ju do të keni nevojë që të trajtoni infeksionin.

Disa raste mund të trajtohen çdo ditë me krehërin e lagur për 10–14 ditë deri sa të mos gjenden më morra. Por kjo metodë rezulton e suksesshme në 40% te rasteve.

Përndryshe, mund të përdoret një shampo e veçantë ose locion. Diskutojeni këtë me farmacistin tuaj për të marrë këshillën e duhur në lidhje me llojin e trajtimit që duhet përdorur. Ndiqni udhëzimet në paketë me kujdes duke përdorur orën se për sa kohë trajtimi duhet të zgjasë. Për fat të keq ekziston një shkallë e lartë rezistence ndaj shumë prej trajtimeve të morrave që janë në dispozicion. Nuk duhet të josheni për të përdorur vajguri ose insekticide. Shumë trajtime mund të irritojnë skalpin e kokës.

Shampoja ose locioni ka nevojë që të përdoret dy herë. Kjo është për arsye se, asnjë trajtim i morrave të kokës, nuk vret vezët aq mirë sa morrat. Trajtimi zakonisht përsëritet pas 7 deri në 10 ditë, për të vrarë morrat e sapo çelura nga vezët që kanë mbijetuar në aplikimin e parë. Krehëri i lagur duhet të përdoret dy herë ndërmjet aplikimeve për të hequr çdo vezë dhe një ditë pas aplikimit të dytë për të kontrolluar efektivitetin e trajtimit.

Nëse morrat janë rezistente ndaj shampove apo locioneve të veçanta, trajtimi ka nevojë që të përsëritet me një formulë ndryshe. Nëse përdorime të ndryshme kanë dështuar, ju mund të keni nevojë që të përdorni përsëri metodën e krehërit dhe të locionit.

Thërrijat dhe morrat mund të gjenden në sende që personi i prekur ka qenë duke përdorur, të tilla si: jastëku, kapele. Ato mund të hiqen me makinë larjeje dhe tharjeje. Ju mund të trajtoni krëhërat duke i njomur ato për të paktën 5 minuta në ujë të nxehtë (më shumë se 55 gradë Celsius).

Një alternativë për larjen në ujë të nxehtë është që me kujdes të vendosni sende të kontaminuara në qese plastike për rreth 14 ditë (të cilat vrasin morrat), sepse ato janë të ndara nga burimi i tyre ushqimor.

Kontrolloni për morra në kokën e pjesëtarëve të familjes tuaj dhe në kontaktet tuaja të afërta. Trajtojeni personin vetëm nëse është gjetur ndonjë infeksion ( nuk ka nevojë që të trajtohet çdo njeri që ka qenë në kontakt me personin që ka patur morra).

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone