Mosmbajtja urinar-e shpesh është shkaktuar nga humbja e kontrollit të fshikëzës, ose si shkak i paaftësisë së fshikëzës tuaj për të mbajtur urinën. Ekzistojnë lloje dhe shkaqe të ndryshme të mosmbajtjes urinare. Ju mund të mendoni se mund të jetë shumë e sikletshme për të folur me të tjerët, por ju duhet ta diskutoni problemin me doktorin tuaj, pasi ajo mund të jetë një simptomë që mund të kërkojë trajtim.

Më poshtë do të gjeni disa sugjerime që mund t’ju ndihmojnë për të menaxhuar problemin:

 • Limitimi i alkool-it dhe pijeve që përmbajnë kafeinë siç është kafeja, çaji ose pijet e tjera, pasi kafeina mund të rrisë nevojën tuaj për kalimin e urinës dhe mund të irritojë fshikëzën.
 • Mundohuni të shmangni ose të limitoni çfarëdo lloj ushqimi ose pijeje që mund të irritojë fshikëzën tuaj dhe të agravojë simptomat. Këto mund të përfshijnë ushqimet acide, pijet ose ushqimet pikante.
 • Shmangni pijet përpara se të shkoni për të fjetur.
 • Pini rreth 6-8 gota ujë në ditë, por jo më shumë, veçse nëse doktori juaj ju këshillon ndryshe. Shumë njerëz që vuajnë nga mosmbajtja urinare shmangin pirjen e lëngjeve pasi ato ndjejnë se ju shkakton shumë probleme.
 • Fatkeqësisht, limitimi i marrjes së lëngjeve vetëm do të përkeqësojë mosmbajtjen pasi do të limitojë kapacitetin e fshikëzës.
 • Mundohuni që të shkoni në tualet kur e ndjeni për të shkuar – kur ju ndjeni që fshikëza juaj është plot. Të shkuarit vetëm “për të qenë brenda” mundet gjithashtu që të ulë kapacitetin e fshikëzës.
 • Kur ju urinoni, mundohuni që të boshatisni fshikëzën tuaj.
 • Mundohuni që të mbani një ditar se kur shkoni në tualet, sa shpesh ju përjetoni mosmbajtjen urinare dhe çfarë mund ta shkaktojë këtë problem. Kjo do t’ju ndihmojë ju dhe doktorin tuaj për të mësuar më shumë rreth kësaj gjendjeje.
 • Pyesni doktorin tuaj në lidhje me ushtrimet e tokës. Ato i mbajnë muskujt që rrethojnë hapjen e fshikëzës, vaginës dhe rektumit të tonifikuar.
 • Humbni peshë nëse e keni të nevojshme – mbajtja e peshave ekstra gjithashtu vendos më shumë stres në muskujt tuaj.
 • Shmangni kapsllëkun – pasi mund të dobësojë muskujt rreth fshikëzës.

Pages: 1 2