Myku

Myku është një infeksion, më i shpeshtë është Candida albicans.

Këto infeksione jetojnë në mënyrë natyrale në trupin tonë dhe zakonisht janë të dëmshme. Megjithatë, nëse fillon të shumëfishohet shpejt mund të shkaktojë probleme edhe në pjesë të tjera të trupit.

Si pjesa më e madhe e kërpurdhave, Candida, pëlqen vendet e lagështa. Vendet ku Candida pëlqen më shumë që të shumëfishohet dhe të shkaktojë myk janë vagina, goja, rrudhat e lëkurës dhe zonat me push.

Pjesa më e madhe e grave do të kenë të paktën një atak të mykut vaginal në jetën e tyre. Simptomat e zakonshme janë kruarje e vazhdueshme dhe shkarkime vaginale ose vulvale (vulvë). Shkarkimi mund të jetë i trashë ose i lëngshëm.

Myku oral shkakton pika të bardha në gjuhë dhe brenda qafës. Ai zhvillohet veçanërisht tek fëmijët dhe gjithashtu në njerëzit që kanë sistem imun të dobët.

Shkaqet e mykut

Myku ndodh kur bilanci i baktereve dhe kërpudhave normale në trupin tuaj është jo në ekujlibër. Kjo mund të ndodhë pas një përdorimi të antibiotikëve të cilat mund të jenë dhënë parapara për ndonjë infeksion tjetër. Shumë njerëz gabimisht fajësojnë antibiotikët për “shkaktimin” e mykut, por kjo nuk është e vërtetë. Ajo çfarë ndodh është se duke vrarë bakteret e tjera “normale”, antibiotikët e lejojnë mykun që të shumohet.

Faktorë të tjerë që e bëjnë vaginën më shumë pronë ndaj mykut janë ndryshimet që ndodhin në shtatzëni, kur merren kontraceptivë oral dhe gjatë periodave.

Njerëzit me funksionim të dobët të sistemit imunitar (sistemi imunitar) dhe njerëzit që kanë diabet janë gjithashtu pronë e mykut.

Trajtimi i mykut

Trajtimi i mykut vaginal konsiston në përdorimin e kremrave ose të tabletave që vendosen në vaginë. Ju gjithashtu mund të merrni tableta edhe nga goja. Disa nga këto kremra ose ilaçe janë të pranishme në farmaci pa recetë, por disa nuk janë të përshtatshme për tu përdorur ku ju jeni shtatzënë.

Pages: 1 2