Myku vaginal: Simptomat, diagnostikimi dhe trajtimi

Myku vaginal është një infeksion i zakonshëm i shkaktuar nga Candida albicans. Një emër tjetër për mykun vaginal është kandidozë.

Simptomat e mykut vaginal

Këto janë simptomat e lidhura me mykun vagina-l:

 • Kruarja gjenital-e – Kjo është simptoma më e zakonshme e mykut, veçanërisht nëse përkeqësohet përpara periodave tuaja;
 • Djegia e vaginës gjatë ose pas seksit;
 • Shkarkimi anormal – Zakonisht i trashë dhe i bardhë;
 • Ndryshimet në erën e sekrecioneve vaginale;
 • Skuqja dhe inflamimi i vulvë-s;
 • Parehatia gjatë urinim-it;
 • Dhimbja – Veçanërisht nëse myku nuk menaxhohet siç duhet; dhe
 • Prania e pikave të vogla e të bardha në murin e vaginës.

Diagnostikimi i mykut vaginal

Diagnoza e mykut vaginal shpesh është bazuar tek simptomat. Megjithatë, ekzistojnë shumë gjendje të tjera të vaginës dhe vulvës që kanë simptoma të njëjta me mykun. Kështu që nëse ekziston një dyshim i vogël rreth diagnozë-s, është e rëndësishme që mjeku të marrë një mostër vaginale dhe ta dërgojë atë për analizë, përpara se trajtimi të fillojë.

Trajtimi i mykut vaginal

Një trajtim një javor me një krem të quajtur antikandida (që përfshihet në grupin e ilaçeve të quajtura azoles) aplikohet çdo natë në vaginë dhe është një ndër kremrat më efektivë të mykut. Edhe nëse ju vijnë periodat, ju akoma mund ti përdorni këto kremra. Kremrat janë të pranishme në farmaci dhe mund të përdoren për të trajtuar një zonë të izoluar myku, që shpesh ndodh më shumë se njëherë në vit.

Myku i vaginës mundet që të trajtohet edhe me tabletat oral-e antimykotike, por këto zakonisht janë marrë për rastet më të vështira dhe duhen marrë nën mbikqyrjen e mjekut. Shembuj të tabletave antimykotike janë: canesoral dhe diflucan (këto janë ilaçe të markës fluconazole dhe nuk duhen marrë nga gratë shtatzëna).

Kur duhet të kërkoni këshilla mjekësore?

Ju duhet të shkoni tek doktori, nëse:

 • Nëse është hera e parë që po përjetoni simptoma të mykut;
 • Nuk jeni të sigurt se problemi që keni është myk;
 • Ky është infeksioni i dytë që keni në më pak se një vit;
 • Jeni shtatzënë ose ushqeni me gji;
 • Nuk po i përgjigjeni (reagoni) trajtimit.

Pages: 1 2 3