Ndihma e parë për ataket kardiake

Shenjat e atakut përfshijnë:

 • Dobësi, paralizë (paaftësi për të lëvizur), ose ngrirje të fytyrës, veçanërisht në një anë të trupit;
 • Vizion (shikim) që menjëherë bëhet i turbullt ose reduktohet;
 • Vështirësi të menjëhershme gëlltitjeje;
 • Një rënie të pashpjegueshme ose humbje balance;
 • Një dhimbje të menjëhershme e të fortë koke ose një dhimbje koke pa asnjë shkak të njohur;
 • Përgjumje, konfuzion ose mungesë koshience.

Çfarë duhet bërë kur dikush ka një atak

Nëse ju dyshoni se ju keni atak ose që dikush tjetër po pëson atak, telefononi menjëherë ambulancën. Sa më shpejt që të trajtohet ataku në spital, aq më i shpejtë do të jetë edhe shërimi për personin. Vonesat mund të rrisin dëmtimin e trurit.

Ndiqni planin DRSABCD

Rekomandohet ndjekja e rregullit DRSABCD (shkurtime te termave nga anglishtja) në çdo rast emergjence. Ndihmon për të përcaktuar nëse ndonjë njeri ka një gjendje jetë-kërcënuese dhe se çfarë ndihme e parë është e nevojshme.

D — kontrolloni për RREZIK

 • Ndaj jush
 • Ndaj të tjerëve
 • Ndaj personit të prekur.

R — kontrolloni për PËRGJIGJE

Pyetini personit emrin e tij. Nëse dikush përjeton një atak, mund të mos jenë në gjendje për të folur, kështu që merrni duart e tyre dhe kërkojini atyre që t’i shtrëngojnë, ato mund të përgjigjen duke shtrënguar një nga duart tuaja.

A përgjigjet personi? Nëse përgjigjet, atëherë personi është i vetëdijshëm. Nëse personi nuk përgjigjet, ka shumë mundësi që të jetë pa ndjenja/i pa vetëdijshëm.

S — DËRGOJENI për ndihmë

Merrni menjëherë ambulancën dhe kërkoni ndihmë.

A — kontrolloni RRUGËT E FRYMARRJES

 • A janë të hapura rrugët e frymëmarrjes?
 • Hapni gojën dhe kontrolloni që pjesa e sipërme që është e dukshme është e pastër nga çdo material i huaj.

Nëse rrugët e frymëmarrjes nuk janë të qarta, kthejeni personin në pozicionin e shërimit.

 • Përkuluni përpara personit;
 • Vendosni krahët e tyre të kryqëzuara pranë kraharorit;
 • Përkulni këmbën e tyre më të afërt në mënyrë që gjuri të afrohet pranë barkut dhe këmba tjetër të qëndrojë e shtrirë;
 • Mbështesni mirë kokën dhe qafën.

pozicioni rikuperimit

B — kontrolloni për FRYMËMARRJEN

 • Mënjanoni kokën pak pas duke larguar mjekrën e personit.
 • Shikoni – a është kraharori i personit duke u ngritur dhe ulur?
 • Dëgjoni – a mundeni ju të dëgjoni frymëmarrjen e personit?
 • Ndjeni – a mundeni ju të ndjeni frymëmarrjen e tyre në kraharor?

Nëse personi nuk është duke marrë frymë, procedoni me hapin tjetër: filloni me reanimimin kardiopulmonal (CPR). Nëse personi po merr frymë ndiqni hapat më poshtë ndërkohë që po prisni për ndihmë.

C — jepi CPR

 • Kthejeni personi me shpinë;
 • Përkuluni përpara personit dhe bëni 30 kompresime në kraharor. Përdorni të dy duart;
 • Më pas përkuleni kokën pas dhe bëni frymëmarrjen gojë më gojë;
 • Bëni alternimin ndërmjet 30 kompresimeve dhe frymëmarrjes gojë më gojë, derisa personi të shfaqë shenja jete ose ndihma mjekësore të vijë.

D — DEFIBRILATORI

Nëse personi nuk përgjigjet ndaj CPR-së, aplikoni defribilatorin (nëse është i pranishëm).

Ndërkohë që presim për ndihmë

Nëse personi është i vetëdijshëm:

 • Shtrijeni personin
 • Lëreni që të qëndrojë në një temperaturë të rehatshme
 • Hiqini çfarëdolloj rrobe që është e ngushtë
 • Largojini sekrecionet e gojës
 • Sigurohuni që rrugët e tyre të frymëmarrjes janë të qarta dhe të hapura
 • Mos i jepni atyre asgjë për të ngrënë ose për të pirë.
Share on Facebook3Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone