Ndryshimet e zërit

Ndryshimet e zërit ndodhin dhe shpesh lidhen me një sërë sëmundjesh të vogla. Pjesa më e madhe prej nesh ka përjetuar ndryshimet e zërit, veçanërisht gjatë infeksioneve të fytit.

Por ndonjëherë një ndryshim në zë mund të jetë shenjë e një problemi më serioz.

Tingulli që ne nxjerrim kur flasim ose këndojmë prodhohet në laring, dhe nganjëherë është e njohur me emrin kutia e zërit, një strukturë që gjendet në fyt ndërmjet pjesës së pasme të gjuhës dhe trakesë (laringut). Çdo sasi ajri që ne thithim dhe që shkon në mushkëri kalon më parë në fyt.

Laringu është organi përgjegjës për respiracion-in, mbrojtjen e rrugëve të poshtme të frymëmarrjes. Tumor-et malinj-e të laringut do të prekin këto funksione dhe manifestimet klinik-e do të jenë në varësi të madhësisë dhe vendosjes së masës tumoral-e. Kështu p.sh. një pacient me tumor supraglotik (supraglotis) mund të mbetet asimptomatik për një kohë të gjatë derisa tumori të arrijë përmasa të mëdha dhe të japë bllokim të frymëmarjes ose mund të ndodhë që një limfo-nodul metastatik të jetë shenja e parë klinike që e sjell pacientin tek mjeku. Pacientët me tumore glotike paraqiten herët pasi ngjirja është një simptomë që shfaqet shpejt. Tumoret subglotike janë të rralla dhe mund të paraqiten me stridor ose hemoptizi.

Infeksioni i laringut shkaktohet nga të ftohtit dhe fyti i tharë. Në qoftë se nuk çon në bllokim të rrugëve të frymëmarrjes, nuk është problem serioz. Shenjat më të përgjithshme janë humbja e zërit dhe ngjirja. Fëmija mund ta ketë të vështirë dhe të dhimbshme që të gëlltitet, mund të ketë kollë të thatë dhe ethe të lehta. Shumica e rasteve të laringit-it nuk zgjasin. Fëmija duhet të pushojë mundësisht në një mjedis të lagësht, ku të qarkullojë ajri. Jepini shumë lëngje dhe mos e lini të flasë shumë. Nëse temperatura vazhdon, ka nevojë për antibiotikët. Sigurohuni që nuk është i nxehtë dhe nëse vini re shenja të bllokimit, lajmëroni mjekun.

Pages: 1 2