Neuropatia tek diabeti

Neuropatia tek diabeti gjithashtu quhet dëmtimi i nervit diabetik ose neuropatia diabetike. Njerëzit me diabet (diabeti mellitus) mund të zhvillojnë këtë komplikacion, që mund të shkaktojë dëmtim të përkohshëm ose të përhershëm në indet nervore.

Çfarë e shkakton neuropatinë tek diabeti?

Lëndimi i nervave në diabet është shkaktuar nga një rrjedhje e ulët e gjaku-t në indet nervore dhe nivelet e larta të sheqerit në gjak. Neuro-patia ka më shumë të ngjarë të rezultojë në qoftë se nivelet e glukozë-s në gjak nuk janë të menaxhuara në mënyrë korrekte. Ajo gjithashtu mund të ketë ndodhur para diagnostikimit të diabetit dhe fillimit të trajtimit.

Sa e zakonshme është neuropatia tek diabeti?

Disa njerëz me diabet nuk zhvillojnë kurrë neuropati, ndërkohë që të tjerët mund ta zhvillojnë këtë gjendje relativisht herët. Neuropatia është një ndërlikim relativisht i zakonshëm tek diabeti, dhe rreth 40 deri në 60% e njerëzve me diabet kanë një formë të butë dhe 5 deri në 10% kanë simptoma të rënda. Ashtu si retinopati-a diabetike (retina), ajo është e lidhur shpesh me gjatësinë e kohës që personi ka pasur diabet dhe shkallën e kontrollit të glukozës në gjak.

Simptomat e neuropatisë tek diabeti

Disa njerëz me neuropatidiabet nuk kanë asnjë simptomë, por të tjerët do të përjetojnë disa nga simptomat e mëposhtme (zakonisht zhvillohen gradualisht përgjatë shumë viteve):

 • Dhimbje ose djegie në këmbë;
 • Mpirje të gjymtyrëve;
 • Ndjesi shpimi gjilpërash;
 • Dobësi ose zvogëlim ndjenjash në një pjesë të trupit;
 • Humbje e plotë e ndjesisë në pjesë të trupit;
 • Paralizë e pjesëve të trupit;
 • Dridhje muskujsh dhe kontraktim muskujsh;
 • Diarre ose kapsllëk;
 • Humbje e kontrollit të fshikëzës;
 • Lodhje të fytyrës (shpesh e parë me një lodhje të syve ose venitje të gojës);
 • Ndryshime në vizion;
 • Marramendje;
 • Vështirësi në gëlltitje; dhe
 • Dispepsi, përzierje dhe vjellje.

Pages: 1 2 3