Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Opsionet e testimit të shtatzënisë

Informacion i përgjithshëm

Testimi për shtatzëni është i thjeshtë. Mjafton të përdoret kutia e testimit të shtatzënisë në shtëpi, që jep rezultate që janë rreth 99% të sakta.

Hormonet femërore shkaktojë rritjen dhe lirimin e vezëve për fekondim gjatë ciklit riprodhues të grave. Pasi një vezë është fekonduar nga spermatozoid-i, shfaqet në urinë një hormon i cili sekretohet në shtatzëni (HCG). Testi i shtatzënisë në shtëpi bëhet edhe nën praninë e këtij kimiku.

Edhe pse HCG është një shenjë e sigurt e shtatzënisë, ajo ende mund të jetë e pranishme pas një abort-i ose ndërprerjeje për deri në tetë javë, ose për rreth katër javë pas lindjes. Ilaçet e fertilitetit gjithashtu mund të shkaktojnë një përgjigje “pozitive të rreme” në rezultatet e testimit të shtatzënisë. Alkool-i, vrasësit e dhimbjeve, antibiotikët dhe kontraceptivë-t oral nuk ndikojnë në testet e shtatzënisë.

Faktet e fertilitetit

 • Një grua është më fertile gjatë ovulacion-it, që zakonisht ndodh në mes të ciklit;
 • Një vezë mundet të fertilizohet për rreth 10 deri në 24 orë pas ovulacionit por sperma mund të jetojë deri në 5 ditë;
 • Një grua mund të konceptojë nëse marrëdhënia zhvillohet deri në pesë ditë para ovulacionit, dhe për 24 orë pas ovulacionit;
 • Mesatarisht çiftit i merr më shumë sesa 6 muaj për të konceptuar, ndërkohë që një në gjashtë çifte ju duhet më shumë sesa një vit;
 • Konceptimi mund të zgjasë më shumë tek gratë e moshës mbi 35 vjeç ose tek gratë që pinë duhan.

Shenjat e para të shtatzënisë

 • Ndryshimet e gjirit, të tilla si butësia dhe plotësia, të cilat janë edhe shenjat e para të shtatzënisë;
 • Zmadhimi i thimthave të gjirit;
 • Gjakderdhje të lehta dhe të shkurtra që mund të ndodhin në fillimet e shtatzënisë;
 • Ndërprerja e periodave.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse jeni duke provuar për të ngelur shtatzënë, për të diskutuar dietën dhe çështje të tjera shëndeti;
 • Nëse merrni ilaçe rregullisht dhe ju jeni shtatzënë, ose po tentoni që të mbeteni shtatzënë;
 • Nëse nuk ju kanë ardhur periodat por testi i shtatzënisë del negativ;

Pages: 1 2