Osteoporoza: Ulja e rrezikut

Janë të shumtë njerëzit që vuajnë nga osteoporoza – një gjendje që rezulton në dobësimin e kockave që shkaktojnë më vonë frakturë. Mjekët thonë që osteoporoza prek një në 2 gra dhe një në 3 meshkuj – një arsye e mirë për këdo për të bërë atë që munden për të mbajtur kockat e tyre të forta dhe të shëndetshme dhe për të reduktuar rrezikun e tyre të zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Disa hapa shumë të vogla mund të reduktojnë rrezikun e zhvillimit të osteoporozë-s: marrja e mjaftueshme e kalcium-it në dietën; marrja e mjaftueshme e vitaminave; dhe kryerja e ushtrimeve. Nëse ju i kushtoni vëmendjen e duhur këtyre masave të thjeshta në një bazë ditore, ju do të reduktoni rrezikun e osteoporozës.

Kalciumi: Përmbushja e kërkesave ditore

Kalciumi është një lëndë ushqyese thelbësore e nevojshme për të krijuar dhe ruajtur fortësinë e kockave tuaja. Trupi juaj nuk mund të prodhojë kalcium – ai e merr atë nëpërmjet ushqimeve. Kështu që është e rëndësishme që të sigurohemi që dieta jonë përmban mjaftueshëm kalcium për të ruajtur shëndetin e kockave. Nevojat e njeriut për kalcium ndryshojnë në varësi të fazës së jetës në të cilën ato ndodhen. Meshkujt dhe femrat mbi moshën 19 vjeçare kanë një marrje për të paktën 1000 mg kalcium në ditë, për gratë e moshës 50 vjeçare dhe meshkujt e moshës 70 vjeçare marrja e tyre është për të paktën 1300 mg në ditë.

Dieta e rekomanduar e marrjes së kalciumit

Grupi Kalcium (marrja e rekomanduar e dietës)
Gratë e moshës 19 deri më 50 vjeç 1000 mg në ditë
Gratë mbi moshën 50 vjeçare 1300 mg në ditë
Meshkujt 19 deri më 70 vjeç 1000 mg në ditë
Meshkujt mbi 70 vjeç 1300 mg në ditë
Ushqimet e bulmetit siç është qumështi, kosi dhe djathi janë burimet më të pasura me kalcium, me një sasi më të vogël të gjetur tek peshku, disa arra, bajame dhe legume.

Vitamina D

Vitamina D luan gjithashtu një rol madhor në ruajtjen e shëndetit të kockave. Vitamina D rrit absorbim-in e kalciumit nga stomaku dhe ndihmon në forcimin e kockave tuaja.

Pages: 1 2