Zakonisht, shumica e grave të rritura janë të vetëdijshme për rëndësinë e të paturit të testeve të rregullta – të ashtuquajtura “Pap test” (zakonisht çdo 2 vjet) për të kontrolluar inflamacion-in ose infeksionet e qafës së mitrës, apo anomali-të më të rënda që mund të çojnë në kancer-in e qafës së mitrës.

Po sikur Pap testi im të rezultojë abnormal?

Nëse Pap testi nuk është krejtësisht normal kjo nuk do të thotë se kanceri automatikisht është i pranishëm. Shumë gjëra, të tilla si inflamacioni dhe irritimet e vogla, mund të bëjnë që qelizat e qafës së mitrës të duken anormal-e, shpesh në një bazë të përkohshme. Ndonjëherë gjithçka që duhet bërë është për të përsëritur sa më shpejt Pap testin. Kur qelizat e marra nga qafa e mitrës tregojnë anomalitë që mund të lidhen me gjendjen prekanceroze (prekanceroze gjendje), një test i njohur si kolposkopi zakonisht rekomandohet.

Çfarë është kolposkopia?

Kjo procedurë e lejon doktorin që të shohë brenda qafës së mitrës së gruas me një aparat special që quhet kolposkop.

Njollat ​​e veçanta mund të aplikohen në qafën e mitrës që shfaqin fusha të dyshimta dhe biopsi të marra për shqyrtim të mëtejshëm. Ndonjëherë qelizat abnormale janë trajtuar duke përdorur lazer, ngrirje apo përdorimin e rrymave të buta elektrike. Kjo mund të kryhet në një vizitë të mëvonshme.

Të bërit e kolposkopisë është pak a shumë si të bësh Pap testin. Spekulum-i vendoset tek vagina dhe kolposkopia përdoret për të parë brenda qafës së mitrës. Procedura është zakonisht disi e pakëndshme, veçanërisht në qoftë se pacienti është në gjendje që kërkon çlodhje.

Pas kolposkopisë

Pas kolposkopisë zakonisht vendoset një pambuk sanitar (kjo është e preferueshme për të mos përdorur një tampon) për disa ditë, pasi normalisht ka disa shkarkime dhe ndoshta edhe pak gjakderdhje, nëse është bërë  biopsia.

Është mirë për të shmangur aktivitetin e rëndë fizik për 24 orë, dhe për të shmangur notin, banjot dhe marrëdhëniet seksuale për 3 ditë.