Parandalimi i kancerit të gjirit

kanceri i gjirit

Struktura e gjirit

Lufta kundër kancer-it të gjirit fillon me njohjen e gjinjve tuaj. Ato janë të përbëra nga yndyra, qumështi, gjëndrat e qumështit (alveolë) dhe një rrjetë përmes së cilës qumështi mund të kalojë nga gjëndra për në thimtha. Kanceri i gjirit mund të formohet në gjëndrat e qumështit, indet dhjamore – edhe pse rreth 99% e të gjithë kancerave të gjirit fillojnë në gjëndrat e qumështit. Qelizat e indeve të gjirit normalisht shumohen dhe rriten me një ritëm të kontrolluar. Kur këto qeliza shndërrohen dhe replikohen pa ndalim, një masë e indeve të tepërta, ose e tumor-it, është formuar. Tumoret mund të jenë beninj-e (jo kanceroze) ose malinj-e (kanceroze).

Çdo gji gjithashtu ka enët e gjaku-t dhe enët që bartin nyja limfatike (lëngu i pangjyrë apo pak i verdhë i trupit). Grupimet e nyjeve limfatike janë të vendosura nën krahët tuaj, mbi klavikula-t tuaja dhe në gjoks, si dhe në vende të tjera strategjike në trup. Kanceri mund të përhapet nga gjiri në pjesët e tjera të trupit tuaj nëpërmjet nyjeve limfatik-e apo gjakut. Kanceri thuhet se ka përhapur “metastazë” kur ai ka ikur nga indet e gjirit dhe ka filluar të rritet në organe të tjera.

A mundeni ju që ta parandaloni kancerin e gjirit?

Deri më sot, nuk është ende e njohur asnjë masë absolute për të parandaluar kancerin e gjirit. Ndonjëherë, në raste ekstreme, gratë që janë në rrezik jashtëzakonisht të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit (të themi nga një histori familjare e fortë ose nga të paturit e një prej gjeneve që rrisin rrezikun), kanë marrë vendimin që të kenë një operacion parandalues ​​dhe të heqin të dy gjinjtë edhe pse nuk kanë pasur shenja të kancerit. Kjo redukton rrezikun e tyre të zhvillimit të kancerit të gjirit me 90% ose më shumë. Marrja e ilaçeve që bllokojnë efektin nga estrogjenet në trup (p.sh. raloxifene) është një tjetër mënyrë që gratë me rrezik të lartë të kancerit të gjirit mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre.

Pages: 1 2 3