Polio (që është shkurtmi i poliomielit) është një sëmundje infektive që mund të shkaktojë dobësi të përhershme të muskujve, paralizë dhe në raste të rënda, mund të jetë kërcënues për jetën. Ai shkaktohet nga një virus i quajtur poliovirus, i cili është shumë ngjitës dhe është i përhapur nëpërmjet gëlltitjes së ushqimit të kontaminuar ose ujit, ose nga kontakti direkt me një person të infektuar.

Për shkak të përhapjes së vaksinim-it, poliomieliti ka qenë zhdukur plotësisht në pothuajse shumicën e vendeve të botës. Megjithatë, ekzistojnë disa vende, duke përfshirë Nigerinë, Pakistanin dhe Afganistanin, ku infeksionet e poliomielitit ende ndodhin.

Simptomat e polios

Shumica e njerëzve (mbi 95%) që janë të infektuar me poliomielit nuk kanë fare simptoma dhe as që e dinë që janë të infektuar. Ndërmjet atyre që kanë simptoma, ka 2 forma kryesore sëmundjesh: polio jo paralitike dhe polio paralitike.

Polio jo-paralitike

Rreth 4-8 % e njerëzve që janë të infektuar vuajnë nga ajo që është e quajtur si poliomieliti i dështuar. Ky lloj nuk shkakton paralizë dhe simptomat (përfshijnë ethet, dhimbjet e fytit, dhimbjet e buta të kokës, përzierjet, vjelljet, kapsllëkun dhe diarre-në) zakonisht përmirësohen brenda 3 ditëve.

Një pjesë tjetër, rreth 1-2 % që janë të infektuar me poliovirus zhvillojnë polion jo–paralitike, meningjit-in pa mikrobe, që është një infeksion meningeal (membranë që mbron trurin dhe palcën kurrizore). Simptomat zakonisht zgjasin ndërmjet 2 dhe 10 ditëve dhe përfshijnë:

  • Ethe;
  • Dhimbje të kokës;
  • Përzierje dhe vjellje;
  • Diarre;
  • Lodhje; dhe
  • Dhimbje të muskujve, ngurtësi ose spazmë.

Polio paralitike

Shumë pak njerëz me infeksionin polio zhvillojnë polion paralitike. Në fakt, më pak se 1 % e të infektuarve zhvillojnë këtë formë të rëndë të sëmundjes. Në rastet e polios paralitike, virusi përhapet nga zorrët në tru dhe në palcën kurrizore, duke shkaktuar dëme në nervat që kontrollojnë lëvizjet e muskujve.

Pages: 1 2 3