Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Problemet e gjumit dhe e gërhitura

Informacion i përgjithshëm

Pagjumësia është paaftësia për të rënë në gjumë apo për të mbetur pa gjumë për një sasi të caktuar kohore. Ajo nuk është një sëmundje. Ajo zakonisht është një simptomë e problemeve të tjera, por nganjëherë ajo nuk ka asnjë shkak të identifikueshëm.

Ajo shpesh është vetëm e përkohshme (disa ditë), por mund të bëhet edhe kronike (më shumë se tre javë).

Nuk ka një sasi ideale për gjumin, megjithatë, një i rritur tipik kërkon rreth 8 orë në ditë. Disa njerëz kanë nevojë për gjumë shumë pak dhe ende funksionojnë mirë gjatë ditës, ndërsa të tjerët kanë nevojë për shumë më tepër. Deri në 25% e njerëzve raportojnë të kenë vështirësi në të fjetur.

Sasia e gjumit tek njerëzit ndryshon me moshën. Njerëzit e moshuar zakonisht nuk kanë probleme për të fjetur por ato zgjohen vetëm pas disa orësh. Kjo mund të çojë në lodhje gjatë ditës.

Arsyet e zakonshme të pagjumësisë janë:

  • Stresi dhe ankth-i;
  • Depresion-i;
  • Dhimbjet;
  • Nevoja për të shkuar në tualet;
  • Të shkuarit për të fjetur shumë herët;
  • Problemet e frymëmarrjes;
  • Të paturit e një partneri që gërhet;
  • Konsumimi i produkteve që përmbajnë kafeinë, siç është kafeja, çaji, pijet e buta dhe të ngrënit e çokollatës në orët e vona;
  • Ndryshimi i rutinës së punës, si p.sh. orët e punës.

E gërhitura është një shenjë frymëmarrjeje që vjen si rezultat i çrregullimit të gjumit. Në fund të spektrit është e gërhitura e thjeshtë, në tjetrin është apne-a e gjumit. Ashpërsia e gërhitjes vazhdon pavarësisht nga pozita e gjumit.

Apne e gjumit është kur ju ndaloni për të marrë frymë në mënyrë të përsëritur për periudha të shkurtra, ndërkohë që jeni në gjumë. Gjatë apne-s së gjumit, pjesa e sipërme e frymëmarrjes prishet dhe bllokon frymëmarrjen për disa minuta. Kjo ju bën që të zgjoheni dhe pjesërisht të filloni të merrni frymë përsëri, kjo sjell gjumë të trazuar dhe lodhje për të nesërmen.

Pages: 1 2 3