Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Problemet e hundëve dhe të sinuseve

Informacion i përgjithshëm

Shumë njerëz përjetojnë probleme me pasazhet e tyre të hundës ose sinus-et (zgavrat e ajrit brenda kafkës të cilat hapen deri në pasazhet e hundës). Këto probleme mund të ndodhin përkohësisht ose vazhdojnë për një kohë afat gjatë. Shumica e problemeve janë për shkak të një alergji-e, një infeksioni, ose si rezultat i një substance të huaj që thithet në hundë.

Riniti alergjik

Riniti alergjik ndodh kur rreshtimi i hundës përflaket, për shkak të një alergjie. Riniti alergjik mund të jetë ose sezonal (i njohur si ethet e barit ose rinit alergjik i përhershëm), profesional (nga përdorimi i kimikateve të caktuara në punë që shkaktojnë këto simptoma) ose i vazhdueshëm (shumëvjeçar). Në rinitin alergjik të vazhdueshëm, simptomat ndodhin vazhdimisht, gjatë gjithë vitit, por ato mund të jetë më të këqija gjatë sezonit të polen-it. Riniti alergjik është klasifikuar edhe në bazë të frekuencave dhe ashpërsisë së simptomave. Nëse simptomat shqetësuese që ndikojnë në funksionimin normal të përditshëm ndodhin më shumë se katër herë në javë, janë klasifikuar si rinit i vazhdueshëm.

Përveç kohëzgjatjes së simptomave, shumica e simptomave të tjera të përhershme dhe të vazhdueshme të rinitit alergjik janë të ngjashme. Kongjestion-i i hundës dhe teshtitjes, rrufa, dhimbja e fytit, kruarja, kolla dhe zëri i ngjirur janë të përbashkëta për të dyja.

Njerëzit me rinit alergjik sezonal kanë më shumë të ngjarë që të përfshijnë edhe syrin (sy i lënduar, i kuq dhe i kruajtshëm), ndërsa njerëzit me rinitin alergjik të vazhdueshëm zakonisht zhvillojnë sinozit (ënjtje të dhimbshme të sinuseve) dhe kanë më pak të ngjarë që të kenë teshtitje.

Njerëzit me rinit alergjik të vazhdueshëm janë zakonisht alergjikë ndaj alergjen-ëve që janë vazhdimisht të pranishëm në pjesë të tilla si feçe, shtëpi, pluhur, myk, apo qime të kafshëve.

Riniti infektiv

Pages: 1 2 3