Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Problemet e qepallave dhe të qerpikëve

Informacion i përgjithshëm

Problemet e zakonshme të syve përfshijnë inflamacion-in dhe infeksionin e qepallave dhe të qerpikëve (gjithashtu e quajtur blefarit dhe byci).

– Blefariti (djegie anësore e qepallave) – Simptomat e blefaritit përfshijnë inflamacionin e pjesës më të madhe të qepallave. Ato janë zakonisht të kuqe, të trasha, djegëse dhe të kruajtshme dhe në mëngjes mund të jenë të mbërthyera. Blefarit mund të shkaktohet nga një infeksion bakterial ose për shkak të pezmatimit të lëkurës. Sytë tuaj mund të jenë të ndjeshëm ndaj dritës. Gjendja është shpesh kronike (e gjatë dhe e qëndrueshme) dhe synon që të jetë e lidhur me zbokthin dhe/ose sytë e thatë.                                                                                                                                                                                                                            – Byci (hordeola) – Byci  (gjithashtu e quajtur hordeolum) është e shkaktuar nga një gjëndër e infektuar në bazën e qerpikut tuaj. Kjo është e ndryshme me blefaritin pasi vetëm një zonë e vogël e qepallës është e përfshirë. Byci është lëndues dhe syri mund të lotojë dhe të jetë i ndjeshëm ndaj dritës. Gjithashtu mund të ndihet sikur ka diçka të mbërthyer në sytë tuaj dhe butësia dhe ënjtja janë simptoma të zakonshme.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse sytë tuaj dhembin, janë të ndjeshëm ndaj dritës, shohin ngjyra rreth dritës ose shikimi juaj është i prekur;
 • Nëse keni një formë të çuditshme të syve dhe sy me mjegull;
 • Nëse sytë tuaj shkarkojnë, si p.sh. qelb;
 • Nëse keni tharje të rënda të qepallave që është e vështirë për t’u hequr;
 • Nëse keni ethe;
 • Nëse keni ënjtje të konsiderueshme të syve;
 • Nëse keni simptoma të tjera, si dhimbje koke, të vjella ose skuqje;
 • Nëse sytë tuaj nuk i përgjigjen trajtimit;
 • Nëse e keni patur këtë problem më parë dhe vazhdimisht është përsëritur;
 • Nëse mendoni se problemi është shkaktuar nga diçka që ka ngecur në sy;
 • Nëse keni herpes;

Pages: 1 2