Problemet vulvale: Një guidë vetëndihmuese

Problemet vulvale dhe vagina-le nuk kanë marrë shumë vëmendje deri para ca kohësh, por në 10 vitet e fundit shumë mjekë janë përpjekur për të zhvilluar teoritë dhe trajtimet për këto gjendje shqetësuese.

Për fat të keq, shumë simptoma vulvo-vaginale kronike nuk janë kuptuar ende siç duhet. Kjo ka çuar në një numër të madh të opinioneve kundërshtuese si rreth shkaqeve të tyre ashtu edhe të mjeteve juridike të mundshme.

Qëllimi i këtij udhëzuesi është të çmitizojmë problemet vulvale duke ofruar një alternativë për mënyrat aktuale të shpjeguara dhe trajtimin e këtyre kushteve.

Simptomat e përgjithshme

Shumë gra vuajnë në heshtje nga mërzitja dhe stresi i simptomave vulvale, pasi ato besojnë (ose ju është thënë) se asgjë nuk mund të bëhet.

Parehatia vulvale mund të jetë në forma të ndryshme. Disa nga fjalët që pacientët tanë përdorin për të përshkruar parehatinë janë:

  • Kruarje;
  • Djegie;
  • Dhimbje;
  • Hidhërim;
  • Prerje;
  • Lyth;
  • Ulçerë;
  • Shkarkim vaginal.

Është e rëndësishme për të kuptuar se një simptomë e veçantë nuk nënkupton domosdoshmërisht një diagnozë të veçantë. P.sh. shumë gra besojnë se një kruarje gjithmonë nënkupton se ato kanë myk. Kjo nuk është e vërtetë. Në fakt, është  zbuluar se çdo simptomë vulvale mund të jetë shkak për çdo diagnozë vulvale.

Një veçanti e problemeve vulvale është që parehatia shpesh mund të mos vihet re derisa të përkeqësohet. Kjo është edhe arsyeja se përse pacientet shpesh citojnë se shqetësimi i tyre kryesor është dhimbja gjatë marrëdhënies seksuale dhe janë të surprizuar kur ne u tregojmë atyre (duke përdorur një pasqyrë) sesa e inflamuar është lëkura e tyre vulvale.

Disa gra me lëkurë të keqinflamuar vulvale nuk vënë re asnjë parehati në hyrje të vaginës, por do të kërkojnë ndihmë nga mjekët e tyre vetëm kur ato kanë dispareuni (dhimbje barku gjatë seksit për shkak të spazmë-s së muskujve të legenit). Këto gra nuk janë “neurotike”: mungesa e natyrshme e ndjenjës së dhimbjes në vulvë-n dhe vaginën e tyre ka lejuar inflamacion-in për t’u bërë më i rëndë.

Cikli i parehatisë vulvale

Pages: 1 2 3 4 5 6 7