Problemet vulvale

organet-riprodhuese

Vulva është pjesa e jashtme e zonës gjenital-e femërore, dhe përfshin mons pubis, klitoridi-n, hapjen e uretrës (zonës urinar-e dhe vaginale) dhe perineum. Shumë gra përjetojnë siklet apo dhimbje në këtë zonë në një kohë të caktuar në jetën e tyre, të cilat mund të shkaktojnë shqetësime të konsiderueshme dhe të ndërhyjnë në funksionimin seksual dhe vetë-imazh.

Simptomat e zakonshme vulvale

Simptoma të përbashkëta që gratë me problemet vulvale vuajnë përfshijnë, kruajtje, djegie, dhimbje të vulvë-s, dhe marrëdhënie të dhimbshme (dispareuni). Në varësi të shkakut, simptomat mund të jenë të vazhdueshme ose të vijnë dhe shkojnë (nganjëherë në lidhje me ciklin menstrual).

Problemet e zakonshme vulvale

Për shkak se lëkura dhe indet e vulvës janë shumë delikate, zona është e ndjeshme ndaj acarimit dhe inflamacion-it. Disa probleme të zakonshme vulvale përfshijnë:

Gjendja e lëkurës

Dermatit-i dhe psoriaza (emri i plotë psoriaza vulgaris) mund të prekin lëkurën e vulvës. Ato zakonisht shkaktojnë kruarje dhe ndonjëherë një ndjesi kruarjeje. Dermatiti është shkaku më i zakonshëm i simptomave vulvale të vazhdueshme dhe mund të lidhet me alergji-të ose të jetë në kontakt me irritues. Ato përfshijnë sapunin, sprajet vagina-le dhe produkte të higjienës femërore. Vulva gjithashtu mund të acarohet nga fërkimi me veshje të shtrënguara apo të brendshme.

Shmangia e irrituesve mund t’ju ndihmojë për të menaxhuar dermatitin vulval. Kremrat kortikosteroide janë zakonisht trajtime efektive për këto probleme të lëkurës dhe një kompresë e ftohtë mund të përdoret për të reduktuar kruarjen.

Infeksionet

Myku vaginal (zakonisht një infeksion i shkaktuar nga Candida albicans) është një nga shkaqet më të zakonshme të problemeve vulvale. Simptomat përfshijnë kruarje, djegie të rastit dhe një shkarkesë të bardhë të trashë, ose shkarkesë e hollë vaginale. Myku vaginal mund të jetë periodik (infeksione të përsëritura), dhe simptomat janë shpesh më të këqija vetëm para se ju të keni periodat.

Pages: 1 2 3