Autoritetet amerikane kanë prezantuar një program kombëtar për të rimarrë ilaçet e vjetra me recetë në një përpjekje për të ulur lidhjen e drogë-s me krimin, raportoi Nju Jork Times (23 shtator 2010, online).

Administrata e zbatimit të luftës ndaj drogës në SHBA nxori përshkrimin e programit “tërheqje e drogës” pas një vale të grabitjeve në shtëpi, sulmeve dhe vjedhjeve, në të cilën droga vuri në shënjestër njerëz të sëmurë ose të moshuar të kontrollojnë kabinet-et e tyre mjekësore.

Policia u bën thirrje qytetarëve që të dorëzojnë shishet e vjetra vdekjeprurëse kundër dhimbjes – duke përfshirë oksikodonin (p.sh. Endone, OxyContin), e ashtuquajtur “heroina tek njerëzit që jetojnë në zonat malore” – në 4000 vende të braktisura në të gjithë vendin.

Në ditën e marrjes u mbajtën të dhënat sugjeruar recetës së problemeve të drogës së vendit që është i madh dhe në rritje. Numri i njerëzve që kërkojnë trajtim për varësinë  kundër dhimbjes në SHBA u rrit 400% midis viteve 1998 dhe 2008.

Në 17 shtete, vdekjet nga droga – në parashkrime dhe të paligjshmet – tejkalojnë ato nga aksidentet e automjeteve motorike, me lëndë që përmbajnë opium kundër dhimbjes duke luajtur një rol udhëheqës.

Dhe nga i gjithë vendi, zyrtarët e zbatimit të ligjit po luftojnë një rritje në krimin e lidhur me drogat. “Ne po kërkojmë dëshpërimisht njerëz dhe në mënyrë agresive duke u përpjekur për të marrë në duart e tyre këto pilula “, tha Prokurori i Përgjithshëm në Maine.

Ndërkohë, një numër në rritje i shteteve kanë marrë parasysh kalimin e legjislacionit duke kërkuar prodhuesit e drogës për të ndihmuar në koordinimin e mbledhjes dhe asgjësimin e barnave të mbetura.