prostata

Prostata është një gjëndër e vogël që ndodhet poshtë fshikëzës dhe gjendet vetëm tek meshkujt. Një prostatë normale është sa madhësia e një arre.

Gjëndra e prostatës prodhon shumicën e lëngjeve, ajo çon në prodhimin e spermës. Ajo rrethon një tub të quajtur uretra mashkullore, e cila mbart urinën (nga fshikëza) dhe spermën (nga prostati dhe gjëndrat e  tjera të seksit) përmes penis-it dhe jashtë trupit.

Ndryshimi i prostatës

Normalisht, prostata zmadhohet me rritjen e moshës së mashkullit. Rritja e prostatës varet nga hormonet seksuale (hormone seksuale) mashkullore (testosteron), i cili prodhohet në testikuj.

Rritja e prostatës mund të bllokojë uretrën (uretra mashkullore), çka mund të ndryshojë mënyrën e të urinuarit. Ky zmadhim është quajtur zmadhimi i prostatës beninj-e, por nuk është kancer.

Zmadhimi i prostatës beninj-e zakonisht fillon rreth uretrës, brenda prostatës. Ajo mund të shkaktojë simptoma, si:

  • Rrjedhje të dobët urinar-e;
  • Urinim të shpeshtë, veçanërisht gjatë natës;
  • Një nevojë të menjëhershme për urinim;
  • Vështirësi në fillimin e urinimit;
  • Dhimbje gjatë urinimit.

Gjëndra e prostatës është e lokalizuar afër nervave, qelizave të gjaku-t dhe muskujve që janë të nevojshme për të kontrolluar funksionin e fshikëzës dhe për të arritur ereksion-in.