Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Psoriaza

Informacion i përgjithshëm

Psoriaza (emri i plotë psoriaza vulgaris) është një gjendje e lëkurës që mund të ndodhë kudo në lëkurën tuaj. Ka qenë raportuar që ajo prek 2% të popullsisë, me meshkujt dhe femra të prekura në mënyrë të barabartë dhe mund të ndodhë në çdo moshë. Mosha më e zakonshme për fillimin e psoriazës është në mes të moshës 20 dhe 30 vjeçare.

Rreth 25% e njerëzve gjejnë se psoriaza është e kruajtshme dhe të tjerët mund të kenë një ndjenjë djegie në lëkurë.

Shfaqja e psoriazës varet nga pjesa e trupit tuaj që është e prekur. Pjesë të tilla si shpina, krahët dhe këmbët mund të kenë njolla të kuqe, të mbuluara shpesh me pllaka të argjendta në të bardha ose mund të kenë njolla të vogla të kuqe të shpërndara në të gjithë lëkurën tuaj.

Psoriaza në skalpin e kokës mund të duket si zbokth i rëndë dhe mund të ketë humbje të flokëve. Ajo mund të prekë thonjtë duke prishur formën e tyre dhe duke i bërë ato të verdhë; kjo është parë zakonisht në pacientët që kanë patur këtë gjendje lëkure për një kohë të gjatë. Mbi pëllëmbët e duarve tuaja dhe tabanin e këmbëve tuaja, psoriaza mund të duket si flluckë e rrethuar nga lëkura e kuqe.

Psoriaza mund të shfaqet në lëkurën tuaj, si në ijet tuaja, gjinjtë ose nën sqetull. Këtu ajo shpesh duket e qetë dhe me skuqje të kuqe e të kruajtshme.

Ndërmjet 10% dhe 30% të njerëzve që kanë psoriazën, do të kenë githashtu edhe artrit psoriatik, që shkakton dhimbje, ngurtësi dhe ënjtje të nyjeve.

Psoriaza ka si tendencë që të vijë dhe të largohet me kohën. Nuk ekziston një kurë, por ka trajtime të disponueshme për lirimin e simptomave. Ajo nuk është ngjitëse dhe nuk mund të përhapet nga një person tek tjetri. Ndryshe nga pezmatimi i lëkurës, pezmatimi psoriazës zakonisht nuk është i kruajtshëm.

Shkaktarët e psoriazës

Shkaku i psoriazës nuk njihet, por zakonisht ajo është e trashëgueshme. Edhe mjedisi mund të ndikojë.

Disa nga shkaqet e njohura që mund të shkaktojnë psoriazën ose ta përkeqësojnë atë janë:

  • Dëmtimi i lëkurës, që përfshin djegiet nga dielli;
  • Infeksioni;
  • Stresi;
  • Ilaçe të caktuara;
  • Alkool-i;

Pages: 1 2